Slachtoffer schietpartij 'totaal aan flarden geschoten'

De man die woensdagochtend vroeg in Amsterdam werd gedood, is volgens een buurman 'totaal aan flarden geschoten' met een automatisch wapen. Het gaat om ene A.N., een 37-jarige Ghanees. De politie kan hem vooralsnog niet in verband brengen met zware criminaliteit.

De buurman, een bedrijfshulpverlener, werd in eerste instantie opmerkelijk genoeg door jongemannen weggestuurd die bij het slachtoffer stonden. "Ik zei: we moeten helpen. Maar zij zeiden: ga weg man, je ziet toch dat hij dood is. Ze deden niets, ik heb 112 gebeld", zegt hij tegen Het Parool.

Rond twaalf uur 's middags lag het slachtoffer nog altijd voor de flat in Osdorp waar hij om het leven kwam, met veel schotwonden, onder andere in zijn hoofd en zijn benen. Momenteel zouden er nog geen aanwijzingen zijn voor een verband met de liquidatiegolf die de hoofdstad de afgelopen jaren teistert.

Maar wat de schietpartij daarmee wel gemeen heeft, is het extreme geweld waarmee de Ghanees om het leven is gebracht. Dat kenmerkt recente liquidaties: ze moeten blijkbaar extra afschrikwekkend werken, waarbij risico voor anderen kennelijk voor lief wordt genomen. Dat heeft al tot gewonden onder omstanders geleid; ook is zelfs al minstens eenmaal de verkeerde gedood.

Een ander 'liquidatiekenmerk' ontbreekt echter: de traditionele uitgebrande auto is niet aangetroffen. Wel is bekend dat de dader of daders per auto zijn gevlucht. A.N., die  lid was van een onder Ghanezen populaire kerkgemeenschap, laat een jonge dochter na.