Ophef over nazivergelijking in België

In België is grote ophef ontstaan over een nazivergelijking door de minister-president van het gewest Brussel, Rudi Vervoort. Hij uitte zich kritisch over het plan van de Belgische regering om Syriëstrijders met een dubbele nationaliteit hun Belgische nationaliteit af te pakken. "Een van de eerste maatregelen van de nazi's was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen", stelde Vervoort woensdag in Vlaamse media.

Andere politici reageren verontwaardigd en noemen de vergelijking ongepast. De liberale vicepremier Didier Reynders spreekt over een onwaardige uithaal. Hij benadrukt dat het afnemen van de nationaliteit in de strijd tegen terrorisme ook in bijvoorbeeld Frankrijk wordt besproken.

De minister-president van Vlaanderen, de Vlaams-nationalistische Geert Bourgeois, spreekt over een van de pot gerukte redenering. Vlaams Belang noemt de uitspraak van de socialist Vervoort schandalig: "De manier waarop de socialistische partij in Brussel haar moslimkiezers blijft pamperen is niet alleen bedenkelijk, maar zoals nu blijkt ook ronduit gevaarlijk."