Schansspringer Prevc kan gouden familietrilogie niet voltooien

Schansspringer Domen Prevc is er tijdens het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EYOF) in het Oostenrijkse Tschagguns niet in geslaagd om als derde van de Sloveense Prevc-broers het individuele goud te veroveren. Wel pakte hij de zilveren medaille, op grote afstand van de Fin Niko Kytösaho. 

In 2009 ging het goud tijdens het EYOF nog naar Peter Prevc, die inmiddels behoort tot de absolute wereldtop. Twee jaar geleden ging Cene Prevc er met de hoofdprijs vandoor en tegenwoordig behoort ook Domen tot de wereldtop in zijn leeftijdscategorie. In de wedstrijd - dit jaar voor springers uit 1998 en 1999 - was hij echter met geen mogelijkheid opgewassen tegen de overmacht van Kytösaho, die door velen gezien wordt als een van de grootste talenten op aarde. Vooral met zijn tweede sprong haalde de Fin hard uit. Achter de jongste telg uit de Prevc-familie (foto) ging het brons naar de Pool Dawid Jarzabek. Bij de dames ging Sofia Tikhonova er namens Rusland met het goud vandoor. De springster die al het hele seizoen meedraait in de World Cup deelde het podium met drie Duitse dames: Henriette Kraus pakte zilver, Agnes Reisch en Luisa Görlich deelden het brons.

Op de skipistes van het Liechtensteinse Malbun pakte Leona Popovic voor Kroatië het goud op de slalom, die vanwege hevige wind met een dag uitgesteld was. Katharina Gallhuber uit Oostenrijk werd tweede, voor de Zwitserse Alina Danioth. Kim Vanreusel uit België werd 31e, terwijl haar landgenote Mathilde Nelles de eerste run niet wist af te sluiten.

Het biatlon in Bürserberg leverde bij de mannen Russisch succes op. Op de sprint bleef Sergei Demichev foutloos, waardoor hij zijn matige snelheid op de ski's goed kon maken. De Zweed Sebastian Samuelsson miste liefst drie van de tien schijven - en moest dus drie strafrondes lopen - maar kwam slechts 5 seconden tekort voor het goud. Igor Malinovskii maakte eveneens drie fouten, wat de Rus op 13 seconden van zijn landgenoot het brons bracht. De Oostenrijkse dames sloegen op de sprint een dubbelslag: Anna-Maria Schreder won goud door landgenote Tamara Steiner voor te blijven. Brons was voor de Française Emilie Bulle.

Woendag komt de Nederlandse Kyarha van Tiel weer in actie bij het kunstrijden, waar ze haar 13e plek in het tussenklassement hoopt te verbeteren.