Historische prestatie voor Russische en Duitse skiërs in Schladming

Tijdens de World Cup alpineskiën in het Oostenrijkse Schladming hebben skiërs uit Rusland en Duitsland voor historische prestaties gezorgd. De traditionele avondslalom in de Oostenrijkse plaats werd gewonnen door Alexander Khoroshilov, de eerste mannelijke World Cup-zege ooit voor Rusland.

In hevige sneeuwval haalde Khoroshilov gelijk hard uit in de eerste run: Hij nam maar liefst 0,79 seconden voorsprong op de Duitser Felix Neureuther, terwijl diens landgenoot Fritz Dopfer al 1,08 seconden toe moest geven. Thuisfavoriet Marcel Hirscher stond met een achterstand van 1,34 seconden op de vierde plek, op de voet gevolgd door Henrik Kristoffersen (+1,42 seconden), Daniel Yule en Giuliano Razzoli (beiden +1,45 seconden).

In de tweede run, waar het inmiddels een stuk minder hard sneeuwde, maakten vooral de Duitser Linus Strasser en de Italiaan Stefano Gross indruk. De tijd van Gross bleek zelfs te sterk voor Hirscher, Dopfer en ook Neureuther, die 0,07 seconden tekort kwam. Daarna was het echter de beurt aan Khoroshilov, die een voorsprong van 1,63 seconden verdedigde op de Italiaan. De Rus leek geen last te hebben van de zenuwen en pakte zo met liefst 1,44 seconden voorsprong de overwinning.

Khoroshilov in de heksenketel van Schladming op weg naar een historische World Cup-zege (Foto: Getty)

Voor Khoroshilov, die in 2004 debuteerde, was het de eerste World Cup-zege uit zijn carrière, waarmee zijn doorbraak van dit seizoen definitief een feit is. Nooit eerder won een mannelijke skiër namens Rusland een World Cup - zijn derde plek van eerder dit seizoen was eveneens een unicum - terwijl Alexander Zhirov in 1981 als laatste skiër voor de Soviet-Unie de beste was tijdens een World Cup-wedstrijd. De Duitsers zorgen in Schladming eveneens voor een unieke prestatie: Neureuther werd derde, gevolgd door Dopfer en Strasser, waardoor er voor het eerst in de geschiedenis drie Duitse mannen bij de beste zes stonden na afloop van een World Cup-competitie.