Fatale schoten bij demonstratie voor VN-kamp Mali

Een demonstratie voor de basis van de vredesmissie van de Verenigde Naties in het Malinese Gao is dinsdag in geweld ontaard. Zeker twee betogers lieten het leven en minstens zes mensen raakten gewond, laat de missie weten.

Een groep demonstranten dromde samen voor de legerbasis van Minusma, waar ook een Nederlands contingent is gelegerd, en bekogelde die met molotovcocktails en stenen, zei Minusma-woordvoerder Olivier Salgado. Toen de betogers twee VN-politiemannen verwondden antwoordden de vredesmilitairen volgens hem met traangassalvo's.

Twee getuigen houden echter vol dat de blauwhelmen op de demonstranten hebben geschoten. Voorbijganger Attouyoube Maiga en lokaal radiojournalist Aboubacrine Abouhayata beweren dat met eigen ogen te hebben gezien.

De betogers hadden zich voor het VN-kamp verzameld om te protesteren tegen een tijdelijke veiligheidszone die door de vredesmilitairen is ingesteld. In dat gebied is het alleen blauwhelmen toegestaan wapens te dragen. Minusma besloot daartoe na gevechten met Toeareg-rebellen vlak bij Gao. Sinds die vijandelijkheden zeggen de Toearegs niet langer samen te werken met de VN-missie.