Onderzoek naar dood ex-spion Litvinenko begonnen

Een Britse rechter heeft dinsdag het onderzoek naar de dood van de voormalige Russische spion Aleksandr Litvinenko geopend. De vragen die zijn gerezen na de vergiftiging van Litvinenko zijn van 'het grootste gewicht', aldus de rechter. Litvinenko werd in november 2006 ernstig ziek na het drinken van een kop thee met twee Russen in een hotel in Londen. Drie weken later overleed hij.

Groot-Brittannië heeft Rusland beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van de ex-spion. Moskou ontkent dit in alle toonaarden en weigert de twee mannen uit te leveren die volgens de Britten hoofdverdachten zijn in de zaak.

Volgens advocaat Robin Tam liet Litvinenko nadat hij ziek was geworden een spoor van straling na in heel Londen. Pathaloog-anatomen kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat de ex-spion was vergiftigd met het radioactieve polonium-210. "Duizenden mensen, onder wie Britse burgers en bezoekers uit het buitenland, liepen het risico in aanraking te komen met radioactiviteit", aldus Tam.

Rechter Robert Owen heeft eerder al gezegd dat hij geheime documenten van de Britse regering heeft ingezien waarin 'duidelijk wordt dat de Russische staat verantwoordelijk is'. Owen zei dinsdag dat de twee hoofdverdachten zijn uitgenodigd om via een videoverbinding een verklaring af te leggen. Hij hoopt dat de twee op de uitnodiging ingaan.

De weduwe van Litvinenko zei te hopen dat met het onderzoek, dat naar verwachting enkele maanden in beslag neemt, eindelijk de waarheid rond de dood van haar man aan het licht komt. Robert Tam zei in zijn openingspleidooi dat onder andere wordt gekeken naar de rol van Litvinenko in de Tsjetsjeense oorlog en zijn latere sympathie voor de zaak van de Tsjetsjenen. Ook wordt onderzocht of het waar is dat Litvinenko zich op zijn sterfbed heeft bekeerd tot de islam. Daarnaast worden de betrekkingen van Litvinenko met de latere Russische oligarch Boris Berezovski en de vermoorde journaliste Anna Politkovskaja en zijn toenemende kritiek op het Kremlin tegen het licht gehouden.

Tam zei te hopen dat het onderzoek een einde maakt aan de samenzweringstheorieën die de ronde doen.