14-jarige snowboardster wint goud op X-Games, Maas 7e

De pas 14-jarige snowboardster Chloe Kim heeft tijdens de Winter X-Games in Aspen het goud gewonnen op de SuperPipe, de grote versie van de op de Olympische Spelen aanwezige halfpipe. De Amerikaanse Kim is daarmee de jongste ooit die goud wint op de 'Olympische Spelen voor extreme sporten', wat vaak gezien wordt als een meer prestigieuze titel dan die van olympisch kampioen.

Het werd een intens duel tussen Kim - die met haar zilver vorig jaar al de jongste medaillewinnares ooit werd - en landgenote Kelly Clark, die al jaren domineert. Zo won Clark de laatste 4 X-Games-titels op rij, haalde ze sinds 2008 elk jaar het podium en won ze in 2002 olympisch goud. Na twee van de drie runs stond Clark met een score van 90.00 punten bovenaan, maar met 92.00 ging Kim er in haar slotrun overheen en won ze het goud. Opvallend is dat ze een jaar geleden goed genoeg was om mee te doen aan de Spelen in Sochi, maar daar was ze - zoals ook nu nog - te jong voor. Vlak voor de finale ging Kim nog flink onderuit. "Daarna was ik wel wat banger, omdat ik in mijn laatste oefenrun vol op m'n gezicht viel", aldus de tiener na afloop. "Bij het ingaan van de eerste run in de wedstrijd stond ik nog te trillen op mijn benen."

De gouden run van de 14-jarige Kim (Bron: YouTube)

Op de slopestyle deed de Nederlandse Cheryl Maas mee, die het WK ervoor had laten schieten. In haar eerste twee runs ging ze onderuit, waarna het in de derde en laatste run beter ging tot ze bij de laatste sprong opnieuw onderuit ging. "Ik baal er ontzettend van dat ik mijn laatste, 'veilige' trick verneukt heb", aldus een gefrustreerde Maas op Facebook. Het leverde de Nederlandse uiteindelijk de zevende plek op. Spencer O'Brien uit Canada zorgde voor een unieke prestatie in de slopestyle voor vrouwen, door een zogenaamde backside 900 succesvol uit te voeren. De trick van O'Brien is hier te zien, terwijl de winnende run van de Noorse Silje Norendal hier te bekijken is. Marc McMorris ging er bij de mannen namens Canada met het goud vandoor, zijn run is hier te zien.

Paralympisch snowboarder Chris Vos werd eerder achtste tijdens de boardercross voor atleten met een beperking. Dat onderdeel stond in Aspen voor het eerst op het programma van de X-Games. De 16-jarige Vos had het moeilijk, omdat er - in tegenstelling tot de World Cups - geen onderscheid gemaakt werd tussen de verschillende beperkingen. Daardoor moest de Nederlander, die een verlamming heeft aan een volledig been, het opnemen tegen onder anderen snowboarders met 'slechts' een onderbeenbeperking. Vos werd in de halve finales uitgeschakeld doordat hij vierde werd, waar de beste drie zich plaatsten voor de finale.

Videoverslag van Chris Vos en zijn avonturen tijdens de X-Games 2015 (Bron: YouTube)