Pool wint millimetersprint om goud op Winter Universiade

De Pool Adam Cieslar heeft tijdens de noordse combinatie op de Winter Universiade in Slowakije zijn gouden medaille van 2013 met succes verdedigd op de eerste van twee individuele wedstrijden. Bij het schansspringen deed hij het al uitstekend, maar hij won het goud door een echte millimetersprint in zijn voordeel te beslissen.

Na het schansspringen bezette Cieslar de derde positie. De Duitser Tobias Simon won het eerste onderdeel en mocht bij het langlaufen vertrekken met een voorsprong van 12 seconden op de Pool Mateusz Wantulok en 32 seconden op Cieslar. Tijdens de 10 kilometer langlaufen werd echter al snel duidelijk dat Simon het erg moeilijk zou gaan krijgen. Na een kleine 3 kilometer was hij bijgehaald, waarna Cieslar er al snel vandoor ging. Hij bouwde snel een flinke voorsprong op, maar rekende niet op David Welde. De Duitser was een minuut achter Cieslar gestart, maar kwam razendsnel dichterbij.

Welde had de volle afstand nodig om het enorme gat te dichten, maar in de slotkilometer sloot hij dan toch aan. De Duitser had echter teveel krachten verspild in de achtervolging, want in een zinderende eindsprint kon Cieslar zijn ski een fractie van een seconde eerder over de streep krijgen. Daar was wel een fotofinish voor nodig, want zelfs de atleten zelf leken niet te weten wie er nou gewonnen had. Ver achter het duo vielen Wantulok en Simon terug naar de plekken vijf en negen, maar toch was er nog brons voor Polen: Szczepan Kupczak kwam als derde over de finish.

De hoogtepunten van dag 2 van de Winter Universiade, met na 12:00 minuten de spannende eindsprint op de noordse combinatie (Bron: YouTube)

De andere wedstrijd waar maandag de medailles verdeeld werden was een stuk minder spannend. Bij het langlaufen stond de gemengde teamsprint in klassieke stijl op het programma, bestaande uit teams van elk één man en één vrouw. Zoals verwacht gingen de twee Russische teams er met het goud en zilver vandoor. Anton Gafarov en Svetlana Nikolaeva, een dag eerder goed voor individueel sprintzilver- en brons, bleken duidelijk een maat te groot voor de concurrentie. Het Tsjechische koppel met Jan Srail en Karolina Grohova leek op weg naar een verrassende tweede plek, totdat Anna Povoliaeva in de slotmeters nog voorbij Grohova kwam. Ze deelde haar zilveren medaille met Raul Shakirzianov, die individueel al brons pakte.