Belg Marchant skiet naar Europees jeugdolympisch brons

De Belgische skiër Armand Marchant heeft tijdens de eerste dag van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) brons veroverd op de reuzenslalom. Op de Liechtensteinse pistes van Malbun pakte hij op de eerste dag van het EYOF zo de eerste Belgische skimedaille ooit.

Het EYOF wordt dit jaar georganiseerd door Liechtenstein en de Oostenrijkse regio Voralberg en is bedoeld voor Europese wintersporters tot 18 jaar. De 17-jarige Marchant kwam dit seizoen al twee keer in actie in de World Cup, maar wist daarin beide keren de finish niet te halen. In Malbun stond hij na de eerste run op de tweede plek, 0,12 seconden achter de Oostenrijkse leider Pascal Fritz en enkele tienden voor de Zweed Olle Sundin en de Fransman Lucas Perrier.

Zowel Sundin als Perrier maakten in de tweede run een aantal grote fouten en vielen ver terug, terwijl Albert Popov juist op kwam zetten. De Bulgaar, in eigen land gezien als hét grote skitalent, wist Marchant zelfs te passeren en pakte zo het zilver. Fritz was niet meer in te halen en ging er vandoor met het goud. Voor Nederland pakte Spike van der Haas de 27e plaats, nadat hij halverwege 31e stond. Djordy Schaaf werd 32e, Max van Rossum moest genoegen nemen met plek 48. Plaats vijf ging naar een bekende naam: Sam Alphand uit Frankrijk, de zoon van voormalig World Cup-winnaar Luc Alphand.

De reacties van de Nederlandse skiërs na afloop van de reuzenslalom (Bron: YouTube)

Bij het kunstrijden stond maandag de korte kür op het programma, waar de vierde Nederlandse EYOF-deelnemer in actie kwam. De pas 14-jarige Kyarha van Tiel stond na haar kür op de dertiende plek en mag woensdagochtend proberen om omhoog te klimmen. De Armeens-Russische Anastasiya Galustyan gaat aan de leiding, voor Alexandra Proklova uit Rusland en de Française Lea Serna.

De korte kür van Van Tiel, goed voor de dertiende plek in het tussenklassement (Bron: YouTube)

In het Liechtensteinse Steg werden de eerste langlaufmedailles vergeven. Zoals ook bij de professionals al het hele seizoen te zien is was de Noorse ploeg daarin erg sterk. Bij de dames legde de Noorse Marte Johansen de 7,5 kilometer klassieke stijl het snelste af. Lidia Durkina pakte op 4,5 seconden het zilver, de Duitse Katherine Sauerbrey gaf 13 seconden toe en won brons. Bij de jongens was er dubbel succes voor de Noren. Petter Stakston was zijn landgenoot Herman Martens Meyer zoals het hele seizoen ook nu de baas door een 9 seconden snellere tijd neer te zetten op de 10 kilometer klassiek. Janosch Brugger ging er op 17 seconden met het brons vandoor namens Duitsland.

Frankrijk en Duitsland wonnen snowboardgoud op de boardercross. De pas 15-jarige Merlin Surget deed dat voor de Fransen, door in de finale de Oostenrijker Fabian Hartmann en de Duitser Leon Beckhaus achter zich te houden. Sarah Dienstbeck schonk Duitsland alsnog goud bij de dames. Ze versloeg Marie Marguet uit Frankrijk en de Russische Kristina Paul. Bij de noordse combinatie ging het eerste goud naar Willi Hengelhaupt uit Duitsland. Hij kwam solo over de streep, 13 seconden voor de Fin Severi Taipale en de Oostenrijker Samuel Mraz.