Egyptische arts cel in om fatale besnijdenis meisje

Een Egyptische arts is maandag tot twee jaar en drie maanden gevangenisstraf veroordeeld voor de fataal afgelopen besnijdenis van een meisje. Dokter Raslan Fadl is de eerste die in Egypte voor vrouwenbesnijdenis is berecht.

Fadl was in eerste aanleg vrijgesproken, maar in hoger beroep bevond de rechter hem schuldig. Hij was niet in de rechtszaal en het is onbekend waar hij is.

De arts moet niet alleen de cel in, maar moet ook een boete van omgerekend 62 euro betalen. Zijn kliniek moet voor een jaar de deuren sluiten.

De rechter legde de vader van de 13-jarige Sohair el-Batea een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden op voor medeplichtigheid, omdat hij zijn dochter dwong de besnijdenis te ondergaan. Het gezin woonde in een dorp in de kustprovincie Dakahliya.

De raadsman van het overleden meisje noemde het vonnis maandag 'een triomf voor vrouwen'. "Ik ben erg blij", zei advocaat Reda el-Danbouki. "Dit is een rechter die het begrijpt."

Egypte heeft een van de hoogste percentages besneden vrouwen ter wereld. Meer dan negentig procent van de meisjes ondergaat de verminkende ingreep. Daarbij wordt de clitoris deels of geheel weggesneden, en soms blijven ook de schaamlippen niet ongeschonden. Daardoor zouden de lustgevoelens van jonge vrouwen beter in toom gehouden kunnen worden.

De praktijk komt in Egypte zowel bij moslims als bij christenen voor.