Twee zonen Mubarak vrijgelaten uit gevangenis

De twee zonen van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak zijn maandag vrijgelaten uit de gevangenis, na bijna vier jaar te hebben vastgezeten. Dat hebben de Egyptische autoriteiten maandag gezegd. De twee, de rijke zakenmannen Alaa en Gamal, werden in de vroege ochtend vrijgelaten uit de Torah-gevangenis in het zuiden van Caïro, waarna ze terugkeerden naar hun huis. Hoewel de twee broers op vrije voeten zijn moeten zij nog wel voor de rechter verschijnen in verband met corruptie en handel met voorkennis.

Mubarak, die inmiddels 86 is en kampt met een broze gezondheid, trad in februari 2011 af onder druk van een volksopstand. Hij werd in april van dat jaar samen met zijn twee zonen opgepakt. Mubarak verblijft op dit moment in een militair ziekenhuis in Caïro. Zijn zonen werden tot vier jaar cel veroordeeld, omdat ze geld uit de staatskas hadden gebruikt om hun woningen op te knappen. Hun vader kreeg hiervoor drie jaar cel. Eerder deze maand werden deze vonnissen vernietigd.

De twee broers, maar met name Gamal, worden door veel Egyptenaren gezien als de pilaren onder de autoritaire en corrupte regering, die een alliantie sloot met machtige zakenmensen. Vooral de armen en zwakkeren in de samenleving hadden daar onder te lijden. Jarenlang was het idee dat Gamal zijn vader zou opvolgen, beiden ontkenden dat, maar juist het klaarstomen van Gamal om de taken van zijn vader over te nemen was een van de oorzaken van de volksopstand.

De vrijlating van Gamal en Alaa kan leiden tot nieuwe protesten in Egypte en voedt zeker het idee dat het Mubarak-regime aan een terugkeer bezig is nu sinds juni oud-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi aan het roer staat.