Leider Syriza begint onderhandelingen Griekse regering

De radicaal linkse partij Syriza heeft in de zondag gehouden verkiezingen net niet de absolute meerderheid behaald in het Griekse parlement. De partij bleef met ruim 36 procent van de stemmen steken op 149 van de 300 zetels. Partijleider Alexis Tsipras begint maandag onderhandelingen met andere partijen over de vorming van een nieuwe regering.

Tsipras beloofde de Grieken in een overwinningstoespraak een einde te zullen maken aan 'vijf jaar van vernedering en pijn' door de bezuinigingen die aan Griekenland zijn opgelegd in ruil voor noodkredieten om het land in 2010 voor een faillissement te behoeden. "Het oordeel van het Griekse volk maakt zonder enige twijfel een eind aan de vicieuze cirkel van bezuinigingen in ons land", zei Tsipras.

Als het Tsipras (40) lukt een regering te vormen, wordt hij de jongste Griekse premier in 150 jaar. Volgens een medewerker van Syriza gaat hij maandag het eerst praten met de partij van Onafhankelijke Grieken, die dertien zetels heeft behaald. De twee partijen zijn het over vrijwel alles oneens, behalve hun afkeer van de bezuinigingen.

De conservatieve partij Nea Dimokratia van demissionair premier Antonis Samaras eindigde in de verkiezingen op de tweede plaats, met ruim 27 procent van de stemmen. De strijd om de derde plaats gaat tussen de centrumpartij Potami en neonazistische partij Gouden Dageraad. De leider en enkele parlementsleden van deze laatste partij voerden campagne vanuit de gevangenis, waar zij in hechtenis zitten in afwachting van een proces op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.