Crisisoverleg in Jemen mislukt

Gesprekken in Jemen tussen de politieke partijen en de sjiitische Houthi-rebellen die de hoofdstad in handen hebben zijn op niets uitgelopen. Enkele partijen trokken zich zondag terug uit het overleg, zei een bron. De partijen wijzen elke vorm van overleg met de Houthi-rebellen af en roepen hun aanhangers op de straat op te gaan. De Verenigde Naties bemiddelden bij de gesprekken.

De regering en president Abed Rabbo Mansour Hadi traden donderdag af, onder druk van de Houthi's, die Hadi's residentie hadden omsingeld. Zaterdag gingen in diverse steden tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de Houthi's, maar zondag waren in de hoofdstad Sanaa slechts zo'n tweehonderd mensen op de been. Het protest van zondag werd opgebroken door de Houthi's en een aantal mensen werd aangehouden. De partijen die zich terugtrokken uit het overleg eisen dat de arrestanten worden vrijgelaten.

De Houthi's hebben grote delen van Jemen in handen en veroverden in september Sanaa. De afgelopen weken kwam het meerdere keren tot gevechten met het leger.