Uitslagen Eredivisie speelronde 19

Speelronde 19 in de Eredivisie is voorbij en bovenin beginnen de contouren zich af te tekeken. De platte kar kan bijna van stal in Eindhoven, alhoewel er nog veel mis kan gaan met maar zes punten voorsprong. Desalniettemin is PSV de morele winnaar. FC Dordrecht behaalde daarnaast haar allereerste thuisoverwinning in de Eredivisie.

Op vrijdag was het tijd voor de eerste van drie karakteristieke wedstrijden dit weekend: Twente - Heracles. De thuisploeg had de nodige moeite, maar na rust werd het toch zonnig in Enschede toen Ramon Zomer de 1-0 kado deed aan de thuisclub. Bilal Ould-Chikh zorgde nog voor een mooie afsluiting met een schitterende treffer. De 17 jarige speler schoot prachtig de 2-0 binnen.

Op zaterdag begon PSV in Leeuwarden tegen Cambuur. Weliswaar eindigden de vorige twee wedstrijden in Friesland voor PSV in een nederlaag, tegen Cambuur kwam de ploeg wel tot een 2-1 overwinning. De Eindhovenaren toonden zich vooral effectief: 2 kansen leverden 2 goals op en achterin werd bijna alles tegengehouden. Een uur later waren de wedstrijden in Zwolle en Dordrecht voorbij. Een stormachtig begin in Zwolle zorgde voor twee vroege goals, maar verder dan 1-1 kwam het niet. Dordrecht had veel geluk tegen Excelsior, omdat de enige goal in de wedstrijd kwam na een overtreding van Mart Lieder. Desalniettemin doet Dordrecht na deze overwinning weer serieus mee. Het was de eerste thuisoverwinning, de ploeg won alleen nog maar in Heerenveen.

Datzelfde Heerenveen was dit weekend aardig op schot. Vitesse liet eens te meer zien over een werkelijk fabelachtige verdediging te beschikken, met toppers als Wallace en Rochdi Achenteh. Al na 10 minuten stonden ze met 2-0 achter en de bezoekers mochten blij zijn maar met 4-1 te verliezen.

Zondag was de grote dag voor velen. Ajax-Feyenoord. Topaffiche. Natuurlijk vooral voor Kenneth Vermeer, die zijn sportieve revanche kon halen. Een wedstrijd die zelden in 0-0 eindigt. Helaas voor de neutrale toeschouwer (en voor de fans) was dit vandaag wel zo. Er zat geen vuur in deze wedstrijd. Niemand schoot wat op met deze wedstrijd en uitslag, behalve de concurrenten van Ajax en Feyenoord. Zoals Fred Rutten het noemde: "Een KL-wedstrijd". NAC en Willem II deden hierna een hommage aan deze wedstrijd door hun derby ook in 0-0 te laten eindigen op dezelfde bloedeloze manier. Groningen - Utrecht was wel een alleraardigste pot voetbal. Utrecht kwam meermaals goed weg in de eerste helft. Desalniettemin werd het 2-2 en hadden de bezoekers uiteindelijk perspectief op meer.

Het slotstuk was voor Go Ahead Eagles tegen ADO Den Haag. Het werd 1-0 uit een strafschop nadat Vito Wormgoor net rood had gekregen. Hierna kwam ADO eigenlijk nooit meer aan goed voetbal toe.

PSV staat nu zes punten voor op Ajax, terwijl Feyenoord derde blijft. Dordrecht komt enigszins terug in de strijd, waardoor er weer spanning is om plaats 18.