Exitpoll: Syriza wint ruim in Griekenland

De Griekse verkiezingen lijken te zijn gewonnen door de links-radicale partij Syriza. Een exitpoll wijst zondag op een ruime overwinning voor Syriza.

Syriza, de partij van oppositieleider Alexis Tsipras, wil opnieuw gaan onderhandelen met de Europese Unie, de grote geldschieter van Griekenland, om gunstigere betalingsvoorwaarden af te dwingen voor de verstrekte noodleningen. Volgens de conservatieven van premier Antonis Samaras streeft Syriza een droombeeld na en riskeert zij het prille herstel van de Griekse economie om zeep te helpen.

"Deze verkiezingen zijn cruciaal voor onze toekomst en die van onze kinderen", zei Samaras zondag nadat hij zijn stem had uitgebracht in een Zuid-Grieks stadje. "Vandaag beslissen we of we verdergaan met kracht, met veiligheid, met zekerheid, of dat we in een avontuur terechtkomen."

Tsipras bracht zijn stem uit in Athene. "De tijd van links is gekomen", scandeerde jeugdige partijgenoten. "We hebben vijf jaar gewacht op dit moment", zei Tsipras ontspannen tegen hem omringende journalisten. "Vandaag staat het Griekse volk voor de opdracht de resterende stap te maken naar de terugkeer van hoop, het einde van angst, en de terugkeer van democratie en waardigheid in ons land", vervolgde de oppositieleider buiten het stembureau.

De extreemrechtse partij Gouden Dageraad doet het ook goed in de peilingen en strijdt om de derde plaats.