Uitslag Ajax - Feyenoord

Om half een was het weer tijd voor een van de mooiste affiches in het Nederlandse voetbal: Ajax - Feyenoord. Helaas besloten de ploegen niet al te hard aan een mooi affiche mee te werken. De Klassieker bleef doelpuntloos in een zeer matige wedstrijd waarin Ajax nauwelijks wat kon creeren en Feyenoord slordig om sprong met de spaarzame kansen.

Het duel begon mat, maar in het eerste kwartier waren er toch twee kansen voor de bezoekers. Deze gingen er allebei niet in. Na bijna 20 minuten was er opnieuw een grote kans voor Colin Kazim-Richards, maar oog in oog met Jasper Cillessen schoot hij tegen de voet van de doelman aan. Lex Immers kreeg ook een goede kans en Feyenoord werd duidelijk sterker gaandeweg de eerste helft. Desalniettemin had de ploeg moeite om tot kansen en scoren te komen. Ook uit een corner vlak voor rust wisten de Rotterdammers net niet te scoren. Arek Milik bracht redding op de lijn. Het meest opzienbare moment was wellicht een mogelijke elleboog van Kazim-Richards, maar hiervoor kreeg hij geen kaart. De ruststand was dan ook 0-0, met een fluitconcert van het thuispubliek.

In de tweede helft was het niet veel beter. Het bleef een festijn van slechte passes, fluitconcerten en een strijd op het middenveld. Ajax kon meekomen in de tweede helft maar bleef zwak spelen. Bas Nijhuis viel misschien wel het meeste op. Hij hield de gele kaarten lang op zak, ondanks fikse overtredingen van bijvoorbeeld Jens Toornstra en Ricardo van Rhijn. Pas in de 66e minuut viel er de eerste gele kaart, voor Terence Kongolo. Pas rond de 70e minuut kwam er de eerste echte mogelijkheid voor Ajax, toen Kenneth Vermeer een voorzet van Van Rhijn moest lossen. Lasse Schone kon echter niet profiteren van de afvallende bal.

Vlak voor het begin van het laatste kwartier leek Boetius door de verdediging van ajax te komen, maar op het laatst kon hij worden tegengehouden door de verdediging. Het was een twijfelgeval of Boetius doorgebroken was en Nijhuis gaf geen overtreding. Even later kon diezelfde Boetius een goal maken, maar hij werd nota bene door Kazim-Richards in de weg gezeten. Tien minuten voor tijd was de eerste uitgespeelde kans voor Ajax zichtbaar. Kishna sneed door de defensie, maar Vermeer redde knap. Het was eindelijk de fase van veel kansen. Jens Toornstra kon even later namelijk, in mogelijk buitenspelpositie, een bal vrij inkoppen, maar opnieuw was daar een redding van Cillessen. In de allerlaatste seconden drongen beide ploegen nog aan. Schone kreeg nog een goede schotkans in de allerlaatste seconden van de reguliere speeltijd. Hij ging er niet in en zo bleef het 0-0.

Ajax-speler Lasse Schone in duel met Feyenoorder Jordy Clasie (PRO SHOTS/Stanley Gontha)