Knegt pakt Europese titel in Dordrecht

De afsluitende dag van de Europese kampioenschappen shorttrack in Dordrecht. De dag begint met de 1000 meter en daarna volgt nog de afsluitende 3000 meter in de superfinale. Aan de laatste afstand doen de acht schaatsers mee met de meeste punten in het algemeen klassement. Dit bericht zal steeds worden bijgehouden.

Bij de heren leidt Sjinkie Knegt het algemeen klassement met 55 punten. Nummer twee en drie zijn de Russen Victor An (42 punten) en Semen Elistratov (34 punten). Het kan nog alle kanten op, want een afstandsoverwinning levert 34 punten op. De nummers twee en drie op een afstand krijgen 21 en 13 punten. Bij de dames lijkt het wel al beslist. De Britse Elise Christie won zaterdag de 1500 en 500 meter en heeft 68 punten. Sofia Prosvrinova volgt met 42 punten en de nummer drie Veronique Pierron heeft vijftien punten.

De dag begon met de kwartfinale bij de dames. Lara van Ruijven, vijfde in het algemeen klassement, werd derde en is uitgeschakeld. Kansen op een eventuele medaille zijn nu verkeken. De zeventienjarige Suzanne Schulting werd vierde en laatste in haar kwartfinale en is ook klaar. Yara van Kerkhof werd tweede in de laatste kwartfinale achter Elise Christie en is wel door.

Bij de heren werden Daan Breeuwsma en Freek van de Wart tweede in hun kwartfinale. Breeuwsma werd tweede achter Sandor Shaolin Liu en Van der Wart achter Samen Elistratov. Ook Sjinkie Knegt is door, hij won zijn kwartfinale. Ook Victor An is door naar de halve finale. Hij won de laatste kwartfinale.

Update 14.50 uur

Het lukte Yara van Kerkhof niet om de A-finale te halen. Ze kwam 0,007 te kort in de halve finale. Charlotte Gilmartin (G-B) en Sofia Prosvinova (Rus) werden eerste en tweede. De andere finalisten bij de dames zijn en Agne Sereikaite (Let) en Arianne Fontana (Ita). Elise Christie won wel de heat, maar kreeg een penalty voor een schouderduw tegen Fontana.

Update 15.00 uur

Alle Nederlandse heren zaten in de tweede halve finale. De nummers één en twee in de eerste halve finale waren de Russen Semen Elistratov en Victor An. Freek van der Wart en Sjinkie Knegt zijn de andere finalisten. Daan Breeuwsma werd derde in de tweede halve finale en moet naar de B-finale.

Update 15.20 uur

De finale bij de dames is gewonnen door Sofia Prosvinova en is daarmee de leidster in het algemeen klassement. Ze had op twee ronden voor het einde een prachtige inhaalmanoeuvre waardoor ze ging van de vierde naar de eerste plaats. Tweede en derde werden Arianne Fontana en Agne Sereikaite. Prosvinova heeft nu 76 punten in het klassement, acht punten voorsprong op Elise Christie. Arianna Fontana staat derde met 28 punten.

Lara van Ruijven staat na drie afstanden achtste en plaatst zich als laatste voor de superfinale over 3000 meter.

Update 15.35 uur

Sjinkie Knegt heeft de 1000 meter op zijn naam geschreven. Hij won voor Freek van der Wart, Victor An en Semen Elistratov. Op anderhalve ronde maakte An een fout, waar had zijn landgenoot Elistratov het meeste van had. Knegt heeft nu 89 punten en An 50. In de superfinale zijn nog 34 punten te verdienen voor de winnaar en nog vijf voor de tussensprint. Als Knegt foutloos blijft in de superfinale, dan heeft hij de Europese titel binnen.

Elistratov (47 pt.), Freek van der Wart (29) en Breeuwsma (16) staan respectievelijk derde, vierde en vijfde in het algemeen klassement.

Update 16.07 uur

De superfinale bij de vrouwen is gewonnen door Patrycja Maliszewska (Pol). Zij pakte in het begin een ronde voorsprong en gaf dit niet meer weg. Ze werd uiteindelijk derde in het algemeen klassement. Elise Christie werd tweede voor Veronique Perron, die derde werd. Doordat Sofia Prosvinova zesde werd, ging de Europese titel alsnog naar Christie. De Russin werd tweede. Lara van Ruijven werd vijfde in de superfinale, maar bleef achtste in het algemeen klassement.

Update 16.15 uur

De Israëliër Vladislav Bykanov pakte direct een ronde voorsprong. Dit was allemaal prima, want daardoor kon Knegt eenvoudig de Europese titel pakken. Bykanov wist zelfs nog een ronde voorsprong te pakken in de superfinale over 3000 meter. Hij won de afsluitende afstand en werd vierde in het algemeen klassement.

Victor An werd tweede voor Elistratov en Knegt. Na 2012 is dit de tweede Europese titel voor Knegt. An werd tweede en het brons was voor Elistratov. Freek van der Wart en Daan Breeuwsma werden vijfde en zesde op dit Europees kampioenschap.

Sjinkie Knegt viert zijn Europese titel. (PRO SHOTS/Erwin Spek)