Biatleet Schempp wint weer na fabelachtige sprint

Biatleet Simon Schempp weet van geen ophouden. Tijdens de World Cup in Antholz pakte de Duitser al zijn derde overwinning op rij. Net als een week eerder, tijdens de massastart in Ruhpolding, was er op de achtervolging in Italië een spannende sprint voor nodig.

Na zijn zege in de sprint van donderdag mocht Schempp als eerste starten op de achtervolging, 14 seconden voor de Rus Evgeniy Garanichev. Zijn naaste belagers bestonden onder meer uit Jakov Fak (+20 seconden), Benjamin Weger (+21), Anton Shipulin (+34), Simon Eder (+36) en Ole Einar Bjørndalen (+43). De eerste twee schietbeurten, in liggende positie, gingen niet goed voor de Duitser. Hij schoot bij beide beurten vier van de vijf schijven om en moest dus twee keer een strafronde lopen. Halverwege ging de foutloze Garanichev aan de leiding, op enige afstand gevolgd door Eder en Bjørndalen. 

Bij de derde schietbeurt, in staande positie, werd echter duidelijk welke vier biatleten gingen strijden om het podium. Garanichev maakte één fout, waardoor Eder, Bjørndalen en ook Schempp aan konden sluiten. De vierde en laatste schietbeurt was een indrukwekkend vertoon van doeltreffendheid door alle vier koplopers: In snel tempo schoten ze allemaal raak. De 40-jarige Bjørndalen kwam vervolgens, net als in Ruhpolding, explosiviteit tekort om serieus mee te sprinten, terwijl ook Garanichev het tempo net niet aankon. Eder en Schempp gingen echter nek-aan-nek, waarna de Duitser zijn ski één tiende van een seconde voor die van de Oostenrijker over de streep drukte.

Schempp (#1) drukt zijn ski naar voren en pakt opnieuw een zege in de eindsprint door Eder (#8) te verslaan. In de achtergrond stelt Bjørndalen zijn vierde plek veilig, Garanichev skiet achter de rug van Eder naar plek drie (Foto: Getty)

De wedstrijd bij de vrouwen leek op voorhand al zo goed als beslist. De Wit-Russische Darya Domracheva, die de laatste maand domineert, won de sprint met een verschil van 26 seconden op de Finse Kaisa Mäkäräinen, waardoor de achtervolging al met een grote voorsprong begon voor Domracheva. Laura Dahlmeier werd in de sprint derde - haar eerste World Cup-podium ooit - maar wel op al 50 seconden. Gedurende de wedstrijd zou Domracheva geen enkel moment in de problemen komen. Tijdens de eerste schietbeurt mistte ze weliswaar één schijf, maar omdat ze op de ski's zoveel sneller was dan de rest van het veld, was er geen houden aan voor de concurrentie.

De strijd om de overige podiumplaatsen was wel spannend. Mäkäräinen, de enige die de snelheid van Domracheva dit seizoen bij kan houden, moest na de eerste schietbeurt al twee strafrondes lopen en viel wat terug, maar halverwege had ze de derde plek weer in handen. Bij de derde en vierde schietbeurt ging het weer moeizaam voor de Finse, die in totaal liefst drie fouten liet noteren. Door haar enorme snelheid wist ze echter toch nog het podium te bereiken: De Duitse Franziska Hildebrand moest haar derde plek in de laatste vijf meter van de wedstrijd opgeven aan Mäkäräinen. Darya Virolyanen uit Rusland, gestart als elfde, legde beslag op de tweede plek.