Gut voor eigen publiek naar afdalingszege, stunt Miklos

Skiester Lara Gut heeft in St Moritz voor eigen publiek de World Cup-afdaling gewonnen. De Zwitserse zegevierde in het skioord waar ze in 2008, als 17-jarige, haar eerste World Cup-overwinning ooit boekte, nadat ze er destijds een klein jaar eerder ook al haar eerste podium op het hoogste niveau haalde.

Gut mocht als eerste van de groep favorieten naar beneden en liet gelijk zien dat het haar menens was. Vooral op het onderste stuk van de piste haalde de Zwitserse hard uit. Ze kwam uiteindelijk over de streep met een voorsprong van 0,58 seconden op de op dat moment leidende Hongaarse Edit Miklos. Niet veel later kwam de Oostenrijkse Anna Fenninger nog tussen de twee in op 0,32 seconden van haar Zwitserse vriendin. 

Voor Gut was het alweer de twaalfde overwinning in haar loopbaan en de tweede van het seizoen. De grootste stunt van de dag kwam echter op naam van Miklos, die als tweede naar beneden mocht en lang aan de leiding ging. De Hongaarse, bezig aan haar vierde seizoen in de World Cup, werd vorig jaar in Crans Montana vijfde. Daarnaast was de zevende plek op de olympische afdaling van Sochi tot nu toe haar enige toptienklassering op het hoogste niveau.

Lindsey Vonn, die onlangs het record van meeste World Cup-zeges ooit brak, maakte halverwege de piste een kapitale fout en werd slechts 23e. De Amerikaanse gaat wel aan de leiding in de tussenstand van de World Cup op de snelste discipline, voor Fenninger en Viktoria Rebensburg. Tina Maze uit Slovenië heeft de algemene leiding nog altijd stevig in handen.

Gut viert haar tweede succes van het seizoen (Foto: Getty)