Kapitein Costa Concordia staat terecht

De 32 slachtoffers van de Costa Concordia zijn omgekomen door 'de chaos, de vertraging en de fouten' die onder leiding van kapitein Francesco Schettino zijn gemaakt. Dat heeft de openbaar aanklager vrijdag gezegd in zijn slotrequisitoir.

Niet de schipbreuk zelf, maar het optreden van Schettino is de oorzaak van het drama met de Costa Concordia, stelde aanklager Alessandro Leopizzi vrijdag. Getuigen hebben verklaard dat de kapitein het op een rif stukgeslagen en kapseizende schip al verliet terwijl veel passagiers nog aan boord waren. Hij sloeg het bevel van de kustwacht, die hem sommeerde terug naar de brug te gaan, in de wind. De evacuatie kwam pas erg laat op gang en verliep wanordelijk.

Lijkschouwers hebben vastgesteld dat veel slachtoffers vermoedelijk zijn verdronken toen het schip over begon te hellen. Opvarenden zijn mogelijk in met zeewater volgestroomde liftschachten terechtgekomen. Reddingsboten konden op dat moment al niet meer tewater worden gelaten.

Schettino is zich van geen kwaad bewust. Hij houdt vol dat het fatale rif niet op zeekaarten voorkwam en dat hij van boord ging om vanaf het Isola del Giglio het reddingswerk te leiden.

De kapitein, die terechtstaat voor dood door schuld, het veroorzaken van schipbreuk en het niet als laatste verlaten van het schip, hangt twintig jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Het vonnis wordt eind volgende week verwacht.