Emiraten stunten in Azië Cup door Japan te verslaan na strafschoppen

Japan is verrassend uitgeschakeld op het toernooi om de Azië Cup. In de kwartfinale wisten de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.) te zorgen voor een daverende stunt door na strafschoppen de titelverdediger uit te schakelen. Na 120 minuten was het 1-1.

Na zeven minuten kwamen de V.A.E. al opop voorsprong dankzij een knap schot van Ali Ahmed Mabkhout. Na het doelpunt gingen de Emiraten alleen maar verdedigen. Japan kon lange tijd geen antwoord vinden op het spel van de V.A.E. Negen minuten voor tijd was het toch raak. Gaku Shibasaki trof het doel vanaf de rand van het strafschopgebied raak op aangeven van voormalig VVV-speler Keisuke Honda: 1-1.

De Japanners bleven spelen voor de winst, maar kwamen in het restant van de reguliere speeltijd en de verlenging niet meer tot scoren. Een strafschoppenserie moest vervolgens de beslissing brengen. Honda nam de eerste penalty en schoot huizenhoog over. Omdat Khamis Ismail namens de Emiraten ook miste, hadden beide ploegen na vijf strafschoppen vier keer raak geschoten.

De zesde strafschop was voor Shinji Kagawa. Hij schoot de bal echter op de paal, waardoor Ismail Ahmed tot gevierde man uitgroeide. De speler van Al-Ain schoot raak en bracht zijn ploeg naar de halve finale.

In de halve finale nemen de Emiraten het dinsdag op tegen gastland Australië. In de finale wacht voor de winnaar van dat duel een confrontatie met Zuid-Korea of Irak, die op maandag 26 januari tegen elkaar aantreden.

Samenvatting Japan - Verenigde Arabische Emiraten. (Bron: YouTube)