Lammers trots op film Michiel de Ruyter

Spannend, even onwennig en daarna onwerkelijk. Zo voelde hoofdrolspeler Frank Lammers zich toen hij deze week voor het eerst de epische actiefilm Michiel de Ruyter op het witte doek zag.

"Ik vond het een absurde ervaring, zo episch en groot dat ik nauwelijks meer het gevoel had dat het iets met mezelf te maken had. 'Hè? Ben ik dat?' Ik vond het zeer indrukwekkend. Met name het einde is opera. De film neemt zijn tijd, de rust om de verhalen van alle kanten te belichten. Het is op een goede manier uitgesponnen. Ik werd er heel gelukkig van", zei Frank Lammers donderdag in het Scheepvaartmuseum, waar de cast bijeen kwam.

Lammers bewaart goede herinneringen aan de opnames, vorig jaar zomer. "Voor ons als acteurs was het een feestje. We stonden op sets van een paar honderd meter lang, helemaal aangekleed. Dat komt nooit voor in Nederland. Er waren tussen de 130 en 500 man bezig op de set, met paarden, pony's en papegaaien. Op deze schaal hadden we dat allemaal nooit meegemaakt. We voelden ons als kinderen in een zandbak", vertelt Lammers.

"Veel figuranten waren nauw betrokken bij het onderwerp. Er waren mariniers, maar ook nazaten van De Ruyter die me in de pauzes verhalen vertelden waardoor ik nog verder in het verhaal gezogen werd." Lammers vond de draaiweken mede daarom niet zwaar. "De eerste paar weken hebben we al het drama op land opgenomen, daarna hebben we in drie weken tijd de zeeslagen gefilmd waarbij ons de kanonskogels en houtsnippers om de oren vlogen. Dat was alleen maar fantastisch, dat hadden we nog nooit meegemaakt."

Lammers omschrijft zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676) als een opvliegende man. "Maar hij was vooral een leider die heel erg tussen zijn manschappen stond. Admiralen uit die tijd kwamen eigenlijk nooit van de admiraalsplecht af. Hij deed dat wel en stond tussen zijn mannen op het dek, zorgde dat iedereen gemotiveerd was. Een hele moderne leider, maar ook een familieman die veel moeite had om van huis te gaan. Het was steeds een gevecht tussen zorgen voor zijn land of zijn gezin. Ik heb hem niet als held willen spelen, volgens mij is dat ook gelukt. Het is heel erg iemand van vlees en bloed gebleven."

Lammers bekeek de film alvast met zijn tienjarige dochter, hoewel zijn eigen sterfscène volgens de regels van Kijkwijzer te gruwelijk is voor kijkers jonger dan zestien. De film komt daarom in twee versies uit. Lammers: "Je moet kinderen beschermen. Ik vind het goed dat er aandacht aan wordt besteed. Ik heb met mijn eigen dochter zitten kijken en heb haar als vader bij sommige gruwelijke scènes wel aangeraden even onder haar jas te duiken. Dat deed ze dan ook braaf."

Het acht miljoen euro kostende heldenepos gaat maandag groots in première in het Scheepvaartmuseum en draait vanaf 29 januari in de bioscopen. Lammers rekent op torenhoge bezoekerscijfers: "Ik ben ongelooflijk trots. Dit wordt niet zo vaak gemaakt. Het is te gek om daar deel van uit te mogen maken en de kar te trekken."

De review van deze film zal tegen die tijd ook uiteraard op FOK! te lezen zijn.