Eredivisie: Preview speelronde 19

Dit weekend is het tijd voor de negentiende speelronde in de Eredivisie met onder meer de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Hieronder vind je een uitgebreide preview op dit duel. Daarnaast lichten we ook nog twee andere duels uit.

Ajax en Feyenoord spelen dit weekend voor de 58e keer in Amsterdam tegen elkaar. De Amsterdammers waren in eigen huis 32 keer te sterk tegen elf keer voor de Rotterdammers. Bovendien is de laatste zege van Feyenoord in Amsterdam alweer even geleden. De laatste keer dateert van 28 augustus 2005. De goals werden destijds gemaakt door K2: Dirk Kuijt en Bonaventura Kalou.


Dit weekend is het weer tijd voor De Klassieker: Ajax - Feyenoord (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Eén van de meest memorabele Klassiekers is toch wel die van 18 september 1983. Toen won Ajax met 8-2 van Feyenoord, waarbij Marco van Basten drie keer goal trof. In datzelfde jaar werden de Rotterdammers, die Johan Cruijff in de selectie hadden, landskampioen.

Beide ploegen kunnen een zege in elk geval goed gebruiken. Ajax wil graag aansluiting houden met koploper PSV, dat op dit moment vier punten meer heeft. Daarnaast wil Feyenoord graag voorkomen dat het verschil met de Amsterdammers nog verder oploopt. De ploeg uit Rotterdam-Zuid heeft op dit moment acht punten minder dan hun tegenstander van zondag.

Naast de Klassieker staat ook de beladen Brabantse derby tussen NAC Breda en Willem II weer op het programma. Deze wedstrijd stond twee jaar geleden voor het laatst op het programma. Toen wist NAC Breda met liefst 4-0 te winnen. Dit seizoen waren de Tilburgers in eigen huis de betere: Er werd met 2-1 gewonnen. Op basis van de cijfers zou Willem II het eenvoudig moeten krijgen, aangezien NAC Breda maar één van zijn negen thuisduels wist te winnen. Je weet echter maar nooit.


Maar ook NAC Breda en Willem II nemen het dit weekend tegen elkaar op (PRO SHOTS / Toin Damen)

Tot slot kijken we nog even naar de wedstrijd tussen FC Twente en Heracles Almelo. In de laatste serie wedstrijden voor de winterstop zakten de Tukkers af naar de zesde plaats in de competitie, terwijl de Heraclieden het lek boven lijken te hebben. Aan het begin van het seizoen schopten de zwart-witten nog geen deuk in een pakje boter, maar inmiddels is de weg naar boven gevonden en staat men op de vijftiende plaats. Een nieuwe zege is voor beide ploegen in elk geval meer dan welkom.