Senaat aan de slag met leenstelsel studenten

De Eerste Kamer heeft dinsdag de hele dag uitgetrokken om te praten over het nieuwe leenstelsel voor studenten. Belangrijkste maatregel is de omzetting van de basisbeurs van een gift in een lening, vanaf september dit jaar.

Tegen het wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker van Onderwijs bestaat veel verzet. Omdat studenten straks veel hogere studieschulden opbouwen, zullen velen afhaken of niet eens aan een studie beginnen, denken veel studentenorganisaties en de FNV.

Bussemaker denkt niet dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar komt. Ze wijst onder meer op de gunstige leenvoorwaarden.

Ook in de Tweede Kamer was er fel verzet. De Tweede Kamer nam het voorstel in november wel aan dankzij steun van D66 en GroenLinks aan de coalitiepartijen VVD en PvdA.

In de Senaat hebben de vier partijen een meerderheid van 40 van de 75 zetels. In ieder geval één senator van de PvdA, Ruud Koole, heeft moeite met het plan. Het is de bedoeling dat de senatoren dinsdagavond laat meteen stemmen.