Dorpsbewoners leven veel buiten hun dorp

Veel mensen die in Nederland in een dorp wonen, brengen een groot gedeelte van hun tijd buiten het dorp door. 73 procent van de mensen werkt op meer dan vijf kilometer afstand van de eigen woning. 58 procent doet boodschappen overwegend buiten het dorp en 67 procent bezoekt horeca buiten de eigen woonplaats. Dat is de uitkomst van het onderzoek 'Dichtbij huis. Lokale binding en inzet van dorpsbewoners' van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Bijna alle dorpsbewoners (94 procent) komen minimaal wekelijks buiten het dorp en bijna de helft (42 procent) vrijwel dagelijks.

In het rapport staat verder dan twee derde van de dorpsbewoners (65 procent) vooral vrienden buiten het dorp heeft, of zelfs helemaal geen vrienden in het dorp. Toch kent driekwart (77 procent) van de dorpsbewoners meer dan twintig dorpsgenoten van voornaam en kan de helft (47 procent) meer dan vijf dorpsgenoten vragen om hulp.

Dorpsbewoners van 75 jaar en ouder zijn meer op het dorp aangewezen dan jongere mensen, maar hebben wel minder sociale contacten. Bewoners met de meeste sociale binding met het dorp zetten zich vaker in voor de leefbaarheid (61 procent) dan bewoners met de minste sociale binding (19 procent).