Zelf-afschuimend bierglas vervangt het tappen

Met zo'n 200 bierbrouwerijen is ons kleine landje een echt bierland. De gemiddelde Nederlander tikt zo'n 94 liter bier per jaar achterover. Van wat voor bier je ook houdt: de schuimkraag is van levensbelang. Een kundige barman met spatel is een echte vakman als het op de schuimkraag aankomt, maar niet alle cafés, festivals of kantines hebben zo'n vakman. Daarom is er nu het bierglas dat zelf afschuimt.

De vorm van het glas is zo gemaakt dat de bierkraag automatisch de juiste hoogte krijgt. Zie het zelf-afschuimende bierglas hieronder in actie:

Niet iedereen is even enthousiast over dit innovatieve product. Hans Glandorf, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, zit al veertig jaar in het vak. Hij geeft horecatraining en gaat regelmatig als mystery guest langs verschillende horecagelegenheden om te kijken of er wel een fatsoenlijk biertje getapt wordt. 'Ik heb er helemaal niets mee' , zegt Hans. 'Ieder soort biertje vraagt om een andere schuimkraag. Ik bepaal zelf wel hoe ik afschuim. Dat hoeft een glas niet voor mij te bedenken.'

Ook Thijs Tighelaar, bierkeurder en freelancer voor brouwerijen, is er niet over te spreken. Volgens hem gaat de smaak van bier achteruit als er geen spatel gebruikt wordt. 'Wat me tegenstaat is dat ze zeggen dat het glas zichzelf afschuimt. Dat doet het niet. Er komt geen waterlaagje op het schuim waardoor het schuim toch in aanraking komt met zuurstof. Daardoor gaat de smaak achteruit en slaat het bier sneller dood.'

Bierkenners hebben dus hun twijfels bij het product, maar product Frans Ditmer zegt dat de spatel bij zijn uitvinding helemaal net nodig is. Het hoogteverschil van het glas ervoor zorgt dat er automatisch een waterlaagje op het schuim komt, waardoor het de smaak toch goed behoudt.

Henri Reuchlin, coördinator van Stichting Bieropleiding Nederland, ziet ook de voordelen van het nieuwe glas. Vooral de tijdwinst die op grote evenementen geboekt kan worden spreekt hem aan. 'Op plekken waar het te druk is om fatsoenlijk af te schuimen zou dit best wel eens zin kunnen hebben.'

Dat is nou juist waar Frans Ditmer met zijn product heen wil: 'Waar vakmanschap uitgevoerd kan worden, moet je dat gewoon blijven doen. Maar in al die gevallen waar je een onkundige barman of vrouw hebt, is dit het beste alternatief om toch kwaliteit te serveren aan de gast.'

Ondanks de twijfels van vaklui is er veel vraag naar dit product. Grote bedrijven als de Makro, Sligro en een paar grote bierbrouwerijen hebben al interesse getoond. Er is dus een kans dat we dit glas binnenkort vaker van de barman krijgen. 

Maar Ditmer heeft ook andere plannen: 'Het liefst maken we zo snel mogelijk ook een versie in hard en zacht plastic. Want juist op festivals is de kans groot dat je met een traytje doodgeslagen bier aankomt bij je vrienden.'