Birdman en Budapest Hotel toppers voor Oscar

De tragikomedie Birdman en de komedie The Grand Budapest Hotel hebben de meeste Oscarnominaties in de wacht gesleept. De twee titels maken allebei kans op negen beeldjes, waaronder in de categorie beste speelfilm. Dat bleek donderdag tijdens de bekendmaking van de nominaties.

Birdman van regisseur Alejandro González Iñárritu vertelt over een Hollywoodster die eenmaal een serieus toneelstuk wil maken. Hoofdrolspeler Michael Keaton is genomineerd als beste hoofdrolspeler. The Grand Budapest hotel is een bizarre komedie van regisseur Wes Anderson over de avonturen van een hotelmanager, een rol van Ralph Fiennes, en zijn vertrouweling. Deze film heeft voornamelijk nominaties in de minder zware categorieën, zoals kostuums, production design en make-up.

The Imitation Game, een film over het leven van wetenschapper Alan Turing, heeft acht kansen om een Oscar te winnen. Het Britse drama doet onder meer mee in de categorieën beste film en beste regie. Benedict Cumberbatch maakt kans op de Oscar voor beste acteur, Keira Knightley dingt mee naar de prijs voor beste actrice. Grote favoriet Boyhood, die door veel critici tot beste film van het jaar werd uitgeroepen, kreeg zes nominaties. Het epos over een opgroeiende jongen maakt ook kans op de prijzen voor beste film en beste regie. Ethan Hawke neemt het tegen Cumberbatch op in de categorie beste acteur, Patricia Arquette komt Knightley tegen in de strijd om de Oscar voor beste actrice.

Andere opvallende titels in het lijstje zijn de muzikale coming of age-film Whiplash, die vier nominaties kreeg, en The Theory Of Everything. De biopic over wetenschapper Stephen Hawking maakt kans op vijf Oscars. Whiplash-acteur JK Simmons is veruit favoriet in de categorie beste mannelijke bijrol. The Theory Of Everything-acteur Eddie Redmayne gooit hoge ogen in de categorie beste acteur (Eddie Redmayne). Een opvallende naam in de lijst met kandidaten voor de beste vrouwelijke bijrol is Meryl Streep. Zij sleepte haar negentiende nominatie ooit in de wacht voor haar rol als heks in de musical Into The Woods. De favoriet in de categorie vrouwelijke hoofdrol is Julianne Moore, die in Still Alice een vrouw met Alzheimer speelt.

De Nederlandse inzending voor beste buitenlandse film, Lucia de B., viste achter het net. In deze categorie is het Poolse Ida, over een non die op zoek gaat naar een verzwegen geheim uit haar verleden, favoriet. De korte Nederlandse animatie A Single Life maakt wel kans op een beeldje. Het is het enige Nederlandse tintje aan de Oscars dit jaar.


Birdman en Budapest Hotel toppers voor Oscar (Foto: Novum)