'Afgeslankt' IFFR beleeft 44e editie

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) pakt het dit jaar anders aan. De festivalorganisatie heeft het aantal filmtitels in de hoofdprogramma's met twintig procent teruggebracht en presenteert het nog steeds omvangrijke aanbod overzichtelijker.

IFFR haalt het nieuwste werk van filmmakers over de hele wereld naar Nederland. Op de 44e editie van het festival zijn 202 speelfilms te zien, waaronder 47 wereldpremières. Daarnaast staan er 233 korte en middellange films op het programma. IFFR is daarmee nog steeds een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld.

Een nieuw onderdeel van het festival is Limelight. Deze selectie van 28 films bestaat uit nieuw werk van bekende filmmakers en in het oog springende films die hierna in de filmtheaters te zien zijn. Daaronder vallen onder meer de première van de Nederlandse film Atlantic met Thekla Reuten en de vertoning van Tussen 10 en 12 met Nasrdin Dchar.

Om het voor de bezoekers overzichtelijker te maken in het omvangrijke aanbod, kiest IFFR voor een andere aanpak. In de programmaonderdelen Bright Future en Spectrum besteedt het festival dit jaar meer aandacht aan de premières. Bright Future toont films van debuterende filmmakers, Spectrum toont werk van de gevestigde regisseurs.

Het komende filmfestival is de laatste editie voor festivaldirecteur Rutger Wolfson. Hij stopt er na acht jaar mee.

In de Hivos Tiger Awards Competitie strijden dertien films van beginnende filmauteurs om de drie hoofdprijzen van vijftienduizend euro. Gluckauf van regisseur Remy van Heugten is enige Nederlandse film die voor deze internationale competitie is geselecteerd. De titel verwijst naar de Limburgse groet waarmee mijnwerkers elkaar een behouden terugkeer wensten.

Daarnaast is er een competitie voor korte films. Deze selectie van twintig titels bevat tien wereldpremières, waaronder vier films uit Nederland. Die strijden om prijzen van drieduizend euro plus een professionele digitale videocamera.

IFFR begint woensdag en duurt tot en met zondag 1 februari. Op de laatste zaterdagavond van het festival wordt de publieksprijs toegekend.