FOX vernieuwt Gotham, Broonlyn Nine-Nine en Empire

Onlangs verbaasde tv-zender The CW het publiek al door in januari al aan te kondigen acht van hun tv-series, waaronder superheldendrama's Arrow en The Flash, te verlengen voor een nieuw seizoen. Concurrent FOX volgt daar deze week op, door naast de nieuwe serie Empire en terugkerende sitcom Brooklyn Nine-Nine, ook hún superheldendrama Gotham een nieuw seizoen te geven.

Gotham doet het momenteel goed op het Amerikaanse FOX; gemiddeld trekt een aflevering 10,6 miljoen kijkers. De première van de serie, in september, was zelfs de best bekeken seriepremière sinds 2000. Het seizoen als geheel heeft tot nu toe een nummer 1 positie in de doelgroep mannen 18-49 en 18-34. In Nederland trok de première van Gotham, gisteravond op Veronica, 317.000 kijkers, met 284.000 voor de tweede aflevering die er direct na werd uitgezonden. Hoewel dat het hoogste kijkersaantal voor de zender is, voor de gehele dag, is het niet voldoende om Gotham een plek te geven in de top 25 van de dag voor heel Nederland.

De schurken uit Gotham
De schurken uit Gotham

De vernieuwing van Empire is van de drie titels het meest opvallend; het muzikale drama begon pas op 7 januari en heeft daarom op dit moment nog maar twee afleveringen uitgezonden. Deze afleveringen trokken echter beiden rond de 10 miljoen kijkers, met een toename in kijkers voor de tweede aflevering. Mogelijk is de sterke cast ook van invloed op het vertrouwen van FOX in de serie; de serie toont Terrence Howard, Courney Love en Macy Gray in grotere en kleinere rollen, naast een hoofdrol voor Taraji P. Henson (Person of Interest). Empire wordt nog niet in Nederland uitgezonden.

Brooklyn Nine-Nine, een sitcom over rechercheurs bij een politiebureau in Brooklyn, New York, is op dit moment bezig met het tweede seizoen, dat gemiddeld meer kijkers (ruim 3 miljoen, met pieken naar 4 en 6) trekt dan het eerste seizoen. De comedy met Saturday Night Live- en Lonely Island-ster Andy Samberg in de hoofdrol is in Nederland te zien bij Comedy Central en op Netflix.