Terreurgroep Marokko opgerold

In Marokko is een terreurgroep opgerold die mensen ronselde voor Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Strijders werden opgeleid om ook bij terugkomst aanslagen te kunnen plegen in Marokko. Acht mensen werden opgepakt. Sommigen van hen waren eerder al veroordeeld voor terrorisme, liet een Marokkaanse veiligheidsbron zaterdag weten.

De groep was actief in de plaatsen Meknes, el-Hajeb en el-Hoceima in het noorden van Marokko, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken. De groep onderhield contacten met IS voor het ronselen van vrijwilligers.

De veiligheidsbron zegt dat er volgens de Marokkaanse regering bijna 2000 Marokkanen hebben gevochten in Irak en Syrië. Zo'n tweehonderd zouden zijn teruggekomen. Bijna alle terugkerende jihadgangers zouden zijn opgepakt, om te voorkomen dat zij aanslagen konden plegen op Marokkaans grondgebied.

Het Noord-Afrikaanse land is eerder doelwit geweest van aanslagen. In 2011 kwamen bij een bomaanslag op een café in Marrakech vijftien mensen om het leven, onder wie een Nederlander. Twee daders kregen daarvoor in 2012 de doodstraf.