Boze H1Z1 bezitters krijgen geld terug

H1Z1 is gisteren uitgekomen voor pc en had een slechte launch. Sony heeft blijkbaar niet geleerd van debacles zoals Sim City en Assassins Creed: Unity en gooide H1Z1 in Steam Early Access terwijl een hoop functies het niet deden. Veel spelers konden hier echter mee leven, want early access, maar wat veel spelers niet pikten is dat Sony de belofte om het spel niet pay-2-win te maken hebben gebroken. Iedereen die het spel heeft gekocht en ontevreden is kan nu zijn geld terug krijgen.

In een eerdere fase van development liet Sony weten dat er microtransacties in het spel zouden zitten, dit zou echter puur cosmetisch zijn. Wapens, voedsel, water en dergelijke zouden niet te koop zijn. Veel spelers waren gisteren dan ook verrast dat zij voor een paar euro's wapens, voedsel, water en konden aanvragen via een vliegtuig die het naar beneden gooide. Sony heeft gezien dat zij hierin een grote fout hebben gemaakt en geeft spelers nu hun aankoopbedrag terug.

Behalve het aankoopbedrag zullen er ook maatregelen worden genomen om de levering van voorraden via vliegtuigen wat moeilijker te maken voor spelers die het aanvragen. Ten eerste zullen vliegtuigen trager zijn en zullen ook de voorraden trager naar beneden vallen, zodat ook andere spelers meer tijd hebben om te reageren. Daarnaast zullen de kisten minimaal 250 meter en maximaal 700 meter van de spelers af vallen. Hierdoor is het voor degene die de voorraden aanvraagt een stuk moeilijker om de voorraden daadwerkelijk ook op te vangen. Ten slotte zullen er veel minder wapens erbij zitten. Slechts twee op de tien kisten zullen wapens bevatten en dit kan enkel een shotgun zijn.

Game designer Adam Glegg heeft tevens zijn verontschuldigingen aangeboden en zegt dat het een groot misverstand is. Hij en zijn team wilden niet dat spelers zo maar geweren en munitie konden kopen die meteen in bezit waren voor de speler. Airdrops waren echter wel altijd al het idee en tijdens het testen bleek dit ook erg interessant. Veel spelers verzamelden zich rond het gebied waar de voorraden vielen en dit zorgde ervoor dat iedereen erom ging vechten. Degene die dan de airdrop op riep had vaak toch een goed gevoel, omdat dit voor veel spektakel zorgde.

Behalve de airdrops heeft H1Z1 meer problemen. Zo hebben veel spelers problemen om in te loggen, zombies en dieren doen niets. Als je iets doodt dan verdwijnt het meteen en deuren werken niet altijd zoals ze horen te werken. H1Z1 zit in early access en op de steampagina van de game is te lezen dat ze verwachten later dit jaar de volledige game te releasen. Deze zal dan free-2-play zijn.