Doden bij protesten tegen cartoons in Niger

In Zinder, de tweede stad van het Afrikaanse land Niger, zijn vrijdag zeker vier mensen, een politieagent en drie burgers, omgekomen, toen een betoging tegen de cartoons over de profeet Mohammed in het Franse tijdschrift Charlie Hebdo uit de hand liep. Sommige demonstranten waren gewapend met pijl en boog en met stokken, aldus een bron binnen de Nigerese politie.

De betogers stichtten ook brand in het Franse cultureel centrum en in drie kerken in Zinder. In het cultureel centrum liepen de kantine, de mediatheek en kantoorruimtes schade op. Ook vielen de demonstranten winkels van christenen aan. De politie gebruikte traangas om de menigte van honderden mensen te verdrijven. Die verbrandden Franse vlaggen en banden op straat en riepen volgens een winkelier in de stad in de plaatselijke taal: 'Charlie is satan - laat de hel degenen die Charlie steunen overweldigen''.

Ook in Mauritanië, Senegal en Mali, alle net als Niger vroegere Franse gebiedsdelen, werd tegen de cartoons geprotesteerd, maar daar verliepen de betogingen rustig. In de Algerijnse hoofdstad Algiers waren er botsingen tussen betogers en de politie. Verscheidene agenten raakten gewond, toen betogers stenen, vuurwerk en flessen naar hen gooiden.

Doden bij protesten tegen cartoons in Niger
Doden bij protesten tegen cartoons in Niger (Foto: ANP)