Groothuis jaagt op record Van Velde

Na Sven Kramer kan ook Stefan Groothuis een grote naam uit de Nederlandse schaatswereld aflossen als recordhouder. De olympisch kampioen op de 1000 meter jaagt komend weekeinde bij de NK sprint in Groningen op zijn zevende titel. Daarmee zou hij Gerard van Velde, de coach van team beslist.nl, van de eerste plaats stoten op de erelijst van de Nederlandse sprintkampioenschappen.

Ook Jan Bos staat op zes keer goud, maar won minder zilver dan Van Velde (vier tegen drie). In het afgelopen weekeinde nam Kramer bij de EK allround in Rusland met zijn zevende titel het record over van Rintje Ritsma.

Volgens Van Velde is Groothuis één van de vier kanshebbers in Groningen, naast titelverdediger Michel Mulder, Kjeld Nuis en Hein Otterspeer. "Maar ik geef Stefan de meeste kans, zeg maar zon 33 procent", schat de oud-olympisch kampioen in.

Groothuis won zijn eerste nationale sprinttitel in 2006 in Assen. Vanaf 2009 veroverde hij het kampioenschap vijf keer op rij. Groothuis zegevierde al drie keer in Groningen.