Tweede dagzege Stacey in Dakar

De elfde etappe in de Dakar Rally was op het lijf geschreven van Hans Stacey. Een relatief korte, snelle en technische proef over stoffige wegen. De Brabantse trucker legde de 194 kilometer tussen Salta en Termas de Rio Hondo in Argentinië als snelste af in zijn Iveco. Hij boekte eindelijk ook zijn tweede dagsucces na zijn zege in de eerste etappe.

"Met veertien jaar ervaring in het WK rally zijn dit mijn proeven. Lekker gereden en toch hadden we nog beter gekund. Halverwege de proef had ik mijn remmen zo heet gekookt dat ik het even wat rustiger aan moest doen", vertelde de oliehandelaar uit Best na afloop.

Gerard de Rooy, ook achter het stuur van een Iveco, finishte als tweede op 1.10 minuut achterstand. Hij bleef Eduard Nikolaev net voor. Die Russische trucker van Kamaz liep enkele minuten in op zijn landgenoot en klassementsleider Airat Mardeev. Marcel van Vliet (vijfde), Martin van den Brink (achtste) en Wuf van Ginkel (tiende) eindigden nog bij de beste tien.

Mardeev heeft in het klassement met nog twee dagen te gaan nog altijd elf minuten voorsprong op Nikolaev. Andrey Karginov staat op ruim 47 minuten derde. Beste Nederlander is Stacey die zesde staat op 2.33 uur, maar nog wel uitzicht heeft op plaats vijf. Hij staat nog negen minuten achter Dmitry Sotnikov. Van Vliet bezet positie acht, terwijl De Rooy tiende is.

Morgen rijden de coureurs van Termas de Rio Hondo naar Rosario. Het gaat voor alle rijders om een proef van 298 kilometer op snelheid.