Tijdstraf Barreda, dagzege Jakes in Dakar

Joan Barreda Bort heeft net als gisteren een dagzege geboekt in de Dakar Rally. De Spanjaard was in de 351 kilometer lange etappe tussen Cachi en Termas de Rio Hondo met zijn Honda-motorfiets zeventien tellen sneller dan teamgenoot Paulo Gonçalves.

Klassementsleider Marc Coma gaf 2.40 minuten toe, waardoor hij Gonçalves weer zag naderen. Toch houdt de Spanjaard nog een ruime voorsprong over. Coma werd vandaag zesde. Achter de Slowaak Ivan Jakes, de Portugees Ruben Faria en de Australiër Toby Price.

De Nederlanderse toppers deden het ook vandaag weer uitstekend. Hans Vogels werd op 5.52 minuten van Barreda elfde, terwijl Frans Verhoeven met 7.09 minuten achterstand twaalfde werd. Ook kistrijder Jurgen van den Goorbergh deed het met een 26e positie uitstekend.

Coma heeft met nog twee dagen te gaan ruim vijf minuten voorsprong op Gonçalves. Toby Price is ten koste van Pablo Quintanilla naar de derde positie geklommen. Hij heeft ruim een half uur achterstand. Vogels is de beste Nederlander op plaats elf met 3.24 uur achterstand. Verhoeven is naar positie zeventien geklommen. Hij staat ruim vijf uur achter op de leider.

Quads
Christophe de Clerq heeft de etappe bij de quads op zijn naam geschreven. De Fransman was zes minuten sneller dan de winnaar van gisteren Nelson Augusto Sanbria Galeano en de gedeelde nummers drie Walter Nosiglia en Willem Saaijmani. Klassementsleider Rafal Sonik deed het rustig aan en werd zesde.

In het klassement heeft Sonik nog altijd bijna drie uur voorsprong op Jeremias Gonzalez Ferioli. De Pool zag gisteren zijn twee grootste concurrenten Sergio Lafuente en Ignacio Casale met technische problemen uitvallen. Nosiglia is nu derde op 3.42 uur achterstand.

Update 21.15 uur
Joan Barreda Bort is de dagzege in de Dakar Rally kwijtgeraakt. De Spanjaard had voor aanvang van deze marathonetappe een blokwissel uitgevoerd met Jeremias Israel is vandaag niet meer van start ging. Omdat het al het derde blok voor Barreda is kreeg hij 45 minuten straftijd. Ook Gonçalves heeft een motorblok gewisseld, waardoor hij zestien minuten straftijd heeft gekregen. Ook Alain Duclos kreeg 45 minuten aan zijn broek, waardoor Ivan Jakes de etappe gewonnen heeft. Hans Vogels schoof door naar plaats acht, voor Frans Verhoeven.

De straffen betekenen dat Coma in het klassement een ruimere voorsprong op Gonçalves heeft. Deze bedraagt na vandaag niet vijf maar 21 minuten.