Eindelijk showtime voor Ronald Mulder

Hij heeft er lang op moeten wachten, maar voor Ronald Mulder begint het schaatsseizoen komend weekeinde met de NK sprint in Groningen dan toch echt. "En het kan daarna ook meteen weer zo goed als voorbij zijn", beseft de 28-jarige Zwollenaar de belangen maar al te goed. Niet alleen de Nederlandse titel staat op het spel, ook zijn er startbewijzen voor de komende wereldbekers, de WK sprint en de WK afstanden te verdienen. "Ik denk niet dat er ook maar iemand van de kanshebbers helemaal onbevangen aan de start zal verschijnen", glimlacht Ronald Mulder, wiens tweelingbroer Michel titelverdediger is.

Ronald Mulder, goed voor olympisch brons op de 500 meter bij Sotsji 2014, leek half oktober al zeer goed in vorm. De blikvanger van team beslist.nl reed in Deventer bij de Holland Cup vanuit het niets met 35,06 pardoes een baanrecord. Op de 1000 meter ging het een dag later echter helemaal mis. Hij liep bij de start een liesblessure op, die hem ver terugwierp in zijn trainingsopbouw naar de grote toernooien.

"Ik moest opnieuw beginnen", blikt hij donderdag terug in een hotel in Zuidbroek. "Ik beleefde als het ware een tweede zomerperiode, met veel fietsen. Gelukkig was het in november aardig weer. Dankzij onze medische en technische staf ben ik inmiddels weer helemaal fit. Ik kijk heel positief terug op de manier waarop mijn herstel is verlopen."

Ronald Mulder, die ruim vier jaar geleden ook al last had van een liesblessure, heeft het tijdens zijn revalidatieproces bewust rustig aangedaan. "Ik heb alle tijd genomen en steeds een week extra voor bepaalde fysieke doelen aangehouden om niets te forceren. Alles om mijn lies heen is nu sterker gemaakt. Dat geeft me het vertrouwen, dat ik snel weer op mijn oude niveau kom en hopelijk ook nog wat hoger kan aantikken."

Ronald Mulder traint inmiddels drie weken weer voluit mee in de ploeg van hoofdcoach Gerard van Velde. "Twee weken geleden reed ik met 35,8 een goede 500 meter in Collalbo, mijn eerste echte race na mijn liesblessure. Vorig week in Heerenveen leek mijn tijd echter nergens op. Het ging mis bij de start en mijn rondje was ook niet alles. Ik heb dus werkelijk geen idee waar ik nu sta, ook omdat ik nog geen 1000 meters heb gereden. Maar ik ben er fysiek helemaal klaar voor en heb er veel zin. Ik heb lang genoeg alleen moeten toekijken. Ik wil mezelf er weer tussen rijden. Ik weet dat ik terugkom van een blessure, maar voor mezelf heb ik dat afgesloten. Het is de hoogste tijd om er weer in te vliegen."