Al-Attiyah verstevigt leiding, Ten Brinke zesde

Nasser Al-Attiyah is winnaar geworden van de tiende etappe in de Dakar Rally. De Qatarees was met zijn Mini in de etappe van Calama naar Salta ruim anderhalve minuut sneller dan Orlando Terranova. Bernhard ten Brinke deed het na de technische problemen van gisteren weer goed en eindigde als zesde.

Al-Attiyah was in de aangepaste proef al vrijwel direct de snelste. In plaats van 358 kilometer moesten de coureurs hetzelfde parkoers als de motoren en quads afleggen, 371 kilometer. Het was achter Al-Attiyah en Terranova een dag van herstel, want Yazeed Alrahji werd op ruim drie minuten derde. De Saudiër kampte gisteren met remproblemen en verloor toen veel tijd. Dat gold ook voor de vandaag vijfde geworden Giniel de Villiers die gisteren door een navigatiefout veel tijd inleverde. Vandaag nestelde Leeroy Poulter zich tussen dit duo.

Direct hierachter eindigde Ten Brinke. De Nederlander leek zelfs even op een derde plaats af te stevenen, maar moest uiteindelijk achter zijn Toyota-teamgenoten genoegen nemen met een zesde plaats op vijf minuten van Al-Attiyah. Ook Erik van Loon deed het weer solide met een elfde positie met negen minuten achterstand. Gisteren kreeg hij vanwege het missen van een waypoint nog veertig minuten tijdstraf opgelegd.

Voor het klassement betekent dit dat Al-Attiyah nu 28 minuten voorsprong heeft op De Villiers. Alrahji staat met 43 minuten achterstand derde. Beste Nederlander is Van Loon die vijfde is op 2.51 uur achterstand. Ten Brinke klom ten koste van Carlos Sousa een positie en is nu achtste op 3.39 uur van Al-Attiyah.