Gonçalves loopt in op Coma in Dakar Rally

Paulo Gonçalves kan het Marc Coma in het motorenklassement in de Dakar Rally nog lastig gaan maken. De Portugees won vandaag weliswaar de negende etappe van Iquique naar Calama niet, maar maakte wel ruim drie minuten goed op de klassementsleider.

De dagzege was voor Helder Rodrigues die hiermee deze editie al zijn tweede etappe op zijn naam schreef. De Portugees was met de Honda uiteindelijk bijna vier minuten sneller dan team- en landgenoot Gonçalves. Coma werd derde op 7.34 minuten. Joan Barreda Bort herstelde zich enigszins van de slechte dag van gisteren en werd op bijna twintig minuten vierde.

Beste Nederlander was ook vandaag Hans Vogels. Hij ging al in het begin van de etappe in de fout qua navigeren en verloor hierdoor twintig minuten. Uiteindelijk zou dit oplopen naar 1.13 uur, toch was dit goed voor een zestiende plaats.

Coma heeft in het klassement nog ruim vijf minuten voorsprong op Gonçalves. Derde is Pablo Quintanilla die ruim 26 minuten achter staat. Hij moet de strijd aangaan met Toby Price die slechts vijf minuten meer toe moet geven. Vogels is na vandaag zelfs gestegen naar positie elf op 3.11 uur achter de leider. Ook Frans Verhoeven staat met bijna vijf uur achterstand nog in de top twintig.

Quads
Bij de quads is nog lang niet duidelijk wie het klassement op zijn naam zal gaan schrijven. Ignacio Casale en Rafal Sonik geven elkaar geen duimbreedte toe en zullen waarschijnlijk nog de hele rally strijden om de eerste positie. Vandaag liep Sonik weer elf minuten in op Casale. Toch werd hij geen etappewinnaar, want de Chileen Victor Manuel Gallegos Lozic bleek een kwartier sneller te zijn.

In het klassement heeft Sonik weer de leiding overgenomen van Casale. Hij heeft precies vier minuten voorsprong op de Chileen. Sergio Lafuente, die vandaag op 25 minuten derde werd, staat ook in het klassement derde op 52 minuten van Sonik.