Duizenden mensen bij anti-islamprotest Dresden

Duizenden mensen zijn maandag afgekomen op een anti-islambetoging in de Duitse stad Dresden. Sommigen droegen zwarte strikken, waarmee ze solidariteit toonden met de slachtoffers van de twee aanslagen in Parijs vorige week. De protesten van de Patriottische Europeanen Tegen de Islamisering van het Avondland (PEGIDA) begonnen in oktober en trekken steeds meer mensen.

Een van de initiatiefnemers zei tegen de menigte dat 'de vreselijke daden in Parijs opnieuw bewijzen dat PEGIDA nodig is'. Sommige betogers hielden borden omhoog met de namen van de journalisten die werden vermoord op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Anderen haalden uit naar 'de liegende pers', die in hun ogen PEGIDA motieven toeschrijft die niet de hunne zijn.

Hoeveel mensen er maandag precies in Dresden op de been waren kon de politie nog niet zeggen, maar vorige week gingen zo'n achttienduizend Duitsers de straat op.

In andere steden waren de tegenprotesten juist veel groter. In Berlijn waren er met vierduizend betogers tien keer zoveel tegendemonstranten, aldus de politie. In München stonden de grofweg 1500 anti-islambetogers tegenover een tegenprotest met zo'n twintigduizend deelnemers.

PEGIDA zegt enkel te willen protesteren tegen extremisme en niet tegen immigranten of de islam zelf. Maar de betogingen krijgen ook steun van extreemrechts. Bondskanselier Angela Merkel drukte haar landgenoten vorige week op het hart niet deel te nemen aan de protesten. De organisatoren van de demonstraties worden gedreven door vooroordelen en vreemdelingenhaat, zei Merkel in haar nieuwjaarstoespraak.

Niet eerder hekelde Merkel de betogingen in zulke klare taal. Als de demonstranten 'Wij zijn het volk' scanderen, dan bedoelen ze eigenlijk 'Jij hoort er niet bij - wegens je geloofsovertuiging of je huidskleur', hield ze haar landgenoten voor. Merkel oogstte met haar woorden lof van de linkse oppositie.

Immigratie is de laatste tijd een heikel onderwerp geworden in Duitsland, mede vanwege een scherpe toename van het aantal asielzoekers. Velen zijn de oorlog in Syrië ontvlucht. Merkel benadrukte dat mensen die oorlogen en crises ontvluchten, die 'letterlijk aan de dood zijn ontsnapt', welkom zijn in Duitsland. "Het spreekt voor zich dat wij mensen die een veilig heenkomen zoeken zullen helpen", aldus de bondskanselier.