Darter Dekker stapt over naar de PDC, 400 inschrijvingen voor Q-School

Darter Jan Dekker stapt over naar de PDC. De 24-jarige darter uit Emmen vindt dat hij zich niet verder kan ontwikkelen bij de BDO. "Daar sta ik één keer per jaar op het Wereldkampioenschap. Verder zijn er weinig wedstrijden waar je als sportliefhebber naar uit kan kijken", aldus Dekker tegenover RTV Drenthe

Voor Dekker is dit het goed moment om over te stappen. Z'n studie is afgerond en hij heeft een parttimebaan. Bovendien heeft hij een sponsor gevonden, waardoor een financiele beperking is weggevallen. Dekker zal, net zoals vele andere darters zich eerst moeten bewijzen in de Qualifying School van de PDC. In de Q-School zijn tientallen tourkaarten te verdienen, wat recht geeft op deelname aan alle toernooien op de Pro Tour van de PDC.

Jan Dekker
Jan Dekker gaat zijn geluk beproeven bij de PDC. (PRO SHOTS/Actionimages)

Naast Dekker hebben ook Jerry Hendriks, Gino Vos, Leon de Geus, Mareno Michels, Colin Roelofs, Erik Hol, Ron Meulenkamp, Ryan de Vreede, Jermaine Wattimena, Mike Zuydwijk, Jeffrey De Zwaan, Dirk Van Duijvenbode, Ron Schouten, Jeffrey Van de Ven, Yordi Meeuwisse, Hermie Van Orsouw, Bryan de Hoog en Jeffrey Bekema zich ingeschreven voor de Q-School. Meulenkamp, De Vreede en Wattimena namen dit jaar al deel aan het WK van de PDC. Roelofs werd vorige week nog jeugdwereldkampioen bij de BDO. 

Meer dan 400 darters zullen strijden om enkele tientallen tourkaarten. Het definitief aantal darters en beschikbaar aantal tourkaarten wordt dinsdag bekendgemaakt. De Q-School duurt vier dagen en begint woensdag. Iedere dag is er een toernooi worden gespeeld, waarbij de halve finalisten van de dag rechtstreeks een tourkaart verdienen. Ook zal er een klassement worden bijgehouden over de vier dagen. De beste darters in het klassement zullen ook een tourkaart krijgen.

Naast Nederlandse darters hebben ook andere BDO-toppers zich ingeschreven voor de Q-School. Robbie Green, Alan Norris en James Wilson staan op de deelnemerslijst. De nieuwe wereldkampioen Scott Mitchell heeft aangegeven te blijven bij de BDO. 

Darters die geen tourkaarten weten te bemachtigen kunnen zich nog wel inschrijven voor de toernooien in de Challenge Tour en de qualifiers van de UK Open en Euro Tour. Voor de darters tussen de 16 en 23 jaar is er ook nog de Development Tour.