Kruijswijk gretig op weg naar Giro

Steven Kruijswijk kwam vrijdag even over uit Girona voor de teampresentatie van LottoNL-Jumbo, de opvolger van Belkin. De Brabantse wielrenner woont grote delen van het jaar in Noord-Spanje, waar hij zich voorbereidt op een jaar dat vooral in het teken staat van de Ronde van Italië. In 2011 werd Kruijswijk negende in de Giro en hij won kort erna ook nog een rit in de Ronde van Zwitserland. Nederland had er weer een beloftevol ronderenner bij, zo heette het.

Maar Kruijswijk (27) brak niet door. De kennismaking met de Tour in 2012 verliep dramatisch. "Het was die Tour waarin we de ene na de andere tegenslag hadden. We haalden met vier man het einde." Zelf lag hij er ook een keer bij. Het Giro-gevoel kreeg hij in Frankrijk niet terug. Kruijswijk ging erna ook sukkelen, bleek uiteindelijk een vernauwde liesslagader in zijn linkerbeen te hebben en werd eind 2013 operatief geholpen. "Vorig jaar dacht ik eindelijk weer blessurevrij te kunnen koersen, maar liep ik bij een val in de Giro een scheurtje in de schouder op."

In de Tour keerde hij terug met de vijftiende plaats in de schaduw van Bau en Lau en constateerde hij dat de tegenslag in de Giro was verwerkt. "Ik won in augustus de Arctic Race of Norway, een rittenkoers. Dat zei me dat ik goed uit een grote ronde kan komen. Ik ben een renner die een bepaald niveau lang kan volhouden. Dat is zeker met het oog op de loodzware laatste week in de Giro handig."

Kruijswijk
Steven Kruijswijk (l) hier nog in het shirt van Belkin. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Alle ballen op de Giro, al haast Kruijswijk zich te zeggen dat hij toch echt ook graag in de Tour de France start. "Dat blijft natuurlijk de grootste wielerwedstrijd die er is en hij start in Nederland. Maar de Giro is mooi. Het is net iets kleiner en minder hectisch. Je ziet de oude wielerromantiek en de mensen houden echt van de koers. Voor de Tour heb ik ook te maken met concurrentie binnen de ploeg. Je moet realistisch zijn. Maar ik wil in de Giro wel een stap zetten."

Op de presentatie meldde Kruijswijk dat het bereiken van de top 10 het doel is. Te bescheiden voor iemand die al eens negende werd? "Ach, het hangt heel erg van de wedstrijd af. Als je als nummer vijf de laatste week ingaat en je wordt tiende, ben je niet tevreden natuurlijk."