Drie op een rij voor Nikolaev

Eduard Nikolaev heeft zijn derde zege op rij geboekt in de Dakar Rally. De Russische trucker was met zijn Kamaz in de zesde etappe naar Iquique ruim vijf minuten sneller dan teamgenoot Airat Mardeev. Op ruim tien minuten werd Andrey Karginov, ook Kamaz-rijder, derde.

Achter het Russische trio pakte Gerard de Rooy met de Iveco een vierde plaats op elf minuten van Nikolaev. Teamgenoot Hans Stacey werd op ruim een half uur achtste, terwijl Wuf van Ginkel op bijna veertig minuten de top tien afsloot.

Grote verliezer van de dag was Ales Loprais, de enig overgebleven concurrent van de Kamazzen. De Tsjech kreeg pech met zijn MAN en verloor vandaag ruim een uur. Ook Martin van den Brink stond lang stil. De turbo van zijn Renault had het begeven en moest onderweg gewisseld worden. Dit kostte hem zeker 2,5 uren.

Voor Maurik van den Heuvel zit de Dakar Rally erop. De Nederlandse trucker miste in de vierde etappe door een verlies aan motorvermogen meerdere waypoints. Hij reed om toch binnen te kunnen komen om de duinen heen en is hierdoor uit de rally gehaald, ondanks dat hij gisteren in de vijfde proef toch mocht starten. Ook Gerrit van Werven is er niet meer bij. Hij lag in de vierde etappe op zijn zij en de olie liep uit het motorblok. Dit zorgde voor zoveel schade dat hij op moest geven.

Nikolaev heeft in het klassement inmiddels een voorsprong van ruim dertien minuten op Mardeev. Karginov staat op ruim 38 minuten derde, terwijl de vierde Kamaz van Dmitry Sotnikov op bijna een uur achterstand de vierde positie bezit. Stacey is op plaats zeven de beste Nederlander op 1.43 uur achterstand. Ook Marcel van Vliet (achtste, +2.11 uur) en Wuf van Ginkel (tiende op 2.56 uur) staan nog bij de beste tien.

Morgen rijden de truckers het eerste deel van de marathonetappe van Iquique naar Uyuni. Ze hebben hierbij een getimede special van 335 kilometer. Zondag rijden ze weer terug naar Iquiqe waarbij de proef 271 kilometer bedraagt.