Giro 555-actie voor Haïti officieel gestopt

Vijf jaar na de allesverwoestende aardbeving in Haïti zijn de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) officieel gestopt met de hulp bekostigd met ingezameld geld van Giro 555. Alle giften zijn inmiddels besteed. Dat heeft de SHO vrijdag bekendgemaakt. Enkele aangesloten ontwikkelingsorganisaties, zoals Cordaid en ICCO, blijven nog wel actief in het land.

Volgens de Verenigde Naties werden ruim 217.000 mensen door de aardbeving op 12 januari 2010 dodelijk getroffen. Ongeveer 300.000 mensen raakten gewond. Direct kwam een grote internationale hulpoperatie op gang. Vanuit Nederland vertrokken onder meer teams met speurhonden naar Haïti om onder het puin naar overlevenden te zoeken. Daaronder lagen ook twee Nederlandse echtparen met hun Haïtiaanse adoptiekinderen.

Tijdens een nationale actie werd 111 miljoen euro opgehaald. Dat is de op een na hoogste opbrengst in de geschiedenis van de SHO. De opbrengst is besteed aan noodhulp en wederopbouw. Zo zijn er 8500 huizen en 55 scholen gebouwd of gerepareerd, 267 duizend mensen kregen dankzij het geld weer toegang tot schoon drinkwater en 190.000 mensen werden getraind in rampenbestrijding.

Volgens cijfers van de Wereldbank en de Verenigde Naties gaat Haïti vooruit. Sterfte van kinderen onder de vijf jaar neemt af en negen op de tien kinderen gaan naar de basisschool. Twee derde van de bevolking heeft weer toegang tot schoon drinkwater en dat is meer dan voor de ramp. "Toch blijft er hulp nodig", zegt Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib en voorzitter van de Giro 555-actie voor Haïti. "Nog steeds wonen 85.000 mensen in tenten, onder slechte omstandigheden en met risico op uitzetting."