Vasilyev verrast met etappewinst in Dakar

Vladimir Vasilyev heeft verrassend de vijfde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Russische coureur snelde met zijn Mini naar Antofagasta en bleef zo de wederom sterk rijdende Yazeed Alrajhi twintig seconden voor.

Achter de Rus en de Saudiër werd Robby Gordon op ruim een minuut derde. De Amerikaan kende de afgelopen dagen veel problemen met zijn Hummer, maar had vandaag een vrijwel probleemloze dag. Klassementsleider Nasser Al-Attiyah werd op ruim drie minuten vierde. Orlando Terranova heeft met mechanische problemen opgeven, terwijl Carlos Sainz zwaar op een rots crashte en na een stevige buiteling ook tot de uitvallers behoort.

Erik van Loon werd de beste Nederlander op positie negen met ruim elf minuten achterstand. De Mini-coureur kende een prima dag, iets wat niet van Bernhard ten Brinke gezegd kan worden. De Toyota-rijder moest een groot deel van de proef zonder achterremmen rijden en liep zestien kilometer voor de streep een lekke band op. Hij werd uiteindelijk dertiende met ruim zeventien minuten achterstand.

In het klassement leidt Al-Attiyah met tien minuten voorsprong op Giniel de Villers. Alrahji staat derde met ruim twintig minuten achterstand. Van Loon is beste Nederlander op plaats vijf, 53 minuten achter de leider. Van Loon is zesde met 56 minuten achterstand.