Aanslag Parijs: klopjacht daders in bos Frankrijk

De twee voorvluchtige verdachten verdachten van de schietpartij gisteren op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs zijn gesignaleerd. Ze zouden, al rijdend in een Renault Clio, gezien zijn in het departement Aisne ten noordoosten van Parijs.

Ook zijn ze herkend door een de beheerder van een tankstation in de buurt van Villers - Cotteret die door hen overvallen werd. Hij geeft aan dat de verdachten bewapend zijn met een raketwerper en kalasjnikovs. Ook zouden ze weer onderweg zijn naar Parijs.

Dit melden verschillende media. Een en ander is nog niet officieel bevestigd.

Update 12.20 uur
Inmiddels lijkt het bevestigd dat de gesignaleerde Clio inderdaad wordt bestuurd door de verdachten. De NOS geeft aan dat er versterkingen zijn opgeroepen en dat een deel van de Route National Deux is afgezet.

Update 12.45 uur
Inmiddels  is ook wat meer bekend over de voortvluchtige verdachten; de broers Saïd en Cherif Kouachi. Zo gaf Chérif Kouachi in 2005 een interview over terrorisme in een uitzending van het Franse televisieprogramma 'Pièces à conviction' waarin hij aangaf als een martelaar te willen sterven en bezig te zijn met voorbereidingen voor een opleiding om te vechten in Irak. 

Een van de broers is een bekende bij de Franse inlichtingendiensten aangezien hij in 2008 werd veroordeeld tot drie jaar cel en achttien maanden voorwaardelijk wegens het rekruteren van strijders voor de opstand in Irak. Zijn motivatie was dat hij woedend was de marteling van Iraakse gevangenen in de Amerikaanse gevangenis Abu Ghraib nabij Bagdad. Hij liet zich dan ook makkelijk recruteren voor de 'goede zaak' was snel overtuigd van de voordelen van het gebruik van geweld. Kouachi werd destijds gearresteerd vlak voordat hij naar Syrië en Irak wilde vliegen.

De loco-burgemeester van Parijs weet verder te melden dat de broers Kouachi deze zomer uit Syrië zijn teruggekeerd naar Pantin; een dichtbevolkte achterstandswijk in het noordoosten van Parijs. 

Update 12.53 uur
De overheid heeft na de aanslag en de grote nasleep die nog aan de gang is het reisadvies voor Frankrijk veranderd.

Update 13.12 uur
De situatie in Frankrijk blijft gespannen. Alle toegangswegen tot Parijs worden bewaakt door zwaar bewapende politieagenten.  

Update 15.00 uur
De Franse krant 'Le Monde' meldt dat er een grote politiemacht is samengetrokken in de stad Crépy-en-Valois. Daar zouden de twee voortvluchtige verdachten zich inmiddels schuilhouden. Officiële bevestiging hiervan is op dit moment echter nog niet gegeven. Wel houdt de minister van Binnenlandse Zaken rond deze tijd een persconferentie.

Volgens verdere berichten zouden de verdachten vanmorgen een tankstation in de buurt van Reims hebben overvallen en zijn ze nadien in de richting van Parijs gevlucht. 

Verder is er vanochtend weer een schietpartij geweest in het zuiden van Parijs, waarbij een politieagent en een omstander zwaar gewond werden. Een verband met de feiten gisteren is niet aangetoond.

Update 16.30 uur
De journalist Edouard de Mareschal van Le Figaro, twitterde deze foto. Tussen Villers-Côterets en Soissons zijn diverse wegen geblokkeerd. Journalisten installeren zich op kruispunten en het gebied lijkt afgegrendeld. 

Een kaart van het gebied dat nu omsingeld is door een enorme politiemacht staat hier.

Update 18.00 uur
Een grote politiemacht kamt momenteel de streek in de buurt van Soissons uit, meer bepaald rond en in de dorpen Corcy en Longpont. In de loop van de middag werden de verdachten hier in de buurt herkend in een tankstation. Vanuit de dorpen zijn er wegen geblokkeerd die naar een groot bos leiden. 

De autoriteiten zijn zeer spaarzaam met mededelingen, zo is het bijvoorbeeld niet bekend of de verdachten hun auto verlaten hebben. De regio Picardië is volgens het plan 'Vigipirate' in de hoogst mogelijke alarmfase gebracht. 

Volgens de de tv-zender France24, stelt het Franse ministerie van binnenlandse zaken dat op dit moment zo'n 88.000 mensen deelnemen aan de klopjacht op de voortvluchtige aanslagplegers. Het betreft hierbij 50.000 politieagenten, 5000 leden van de mobiele eenheid, 32000 gendarmes en 1150 militairen. 

Vertalen is ook een kunst. Volgens diverse Nederlandse kranten haalden op deze foto moeders kinderen op van school, terwijl speciale eenheden de huizen doorzochten. De correcte vertaling is echter dat de moeders juist werden tegengehouden op het moment dat ze hun kroost wilden ophalen.

Update 19.30 uur
De verdachten zouden zich op dit moment schuilhouden in het Bos van Longpont en hebben volgens diverse Franse media hun auto inderdaad verlaten. De BBC meldde dat volgens een ooggetuige het bos 'groter dan Parijs is, enorm en uitgestrekt'. 

De krant Le Monde zegt dat de twee voortvluchtigen herkend werden in een tankstation, maar daar niet op video staan. De pompbediende zou de mannen 'formeel herkend' hebben.

Volgens de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazaneuve, werden na de bloedige aanslag van gisteren al negen personen aangehouden voor verhoor. Ook zouden ongeveer 90 getuigen zijn gehoord.

In verband met de schietpartij in de Parijse wijk Montrouge van vanochtend, kon de minister melden dat de politie op dit moment elk verband met de aanslag van gisteren uitsluit. 

Update 20.28 uur
Er is in het bos een grote klopjacht gaande op de twee vermeende daders. Met man en macht wordt het bos uitgekamd. Er zijn helikopters en tientallen voertuigen in het bos ter plaatse. Het vinden van de daders is niet makkelijk, het is een bos van ruim 12.000 hectare.  

Update 21:30 uur
Le Monde meldt, dat een dertigtal politievoertuigen momenteel de zone verlaat waar gezocht werd.

Update 22:10 uur
Het is niet duidelijk of de actie na het vertrek van de politievoertuigen is afgeblazen, of dat er alleen pas op de plaats wordt gemaakt. Wel meldt Le Monde, dat bronnen bij justitie bevestigen dat men volledig in het duister tast over het feit of de voortvluchtigen hun auto wel of niet verlaten hebben. Eerder meldde het Franse persbureau AFP en diverse andere media foutievelijk, dat dit wel het geval was. De auto was zelfs gevonden en zou worden onderzocht, zo heette het. 

Update 23:25
Bronnen bij de politie melden aan het Franse persbureau AFP dat de zoektocht in het uitgestrekte bosgebied vannacht doorgaat. De politiemacht krijgt daarbij hulp van een vijftal helicopters die uitgerust zijn met warmtecamera's.