Al-Attiyah slaat in Dakar toe in de duinen

Nasser Al-Attiyah heeft bij de auto's de vierde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatarees sloeg in de 315 kilometer lange proef naar Copiapo toe in de duinen en breidde zo zijn voorsprong in het klassement uit.

Achter Al-Attiyah pakte Mini-teamgenoot Nani Roma op bijna drie minuten een tweede plaats. De Spanjaard speelt na zijn problemen in de eerste etappe geen rol meer in het klassement. Dat doet wel Giniel de Villiers die vandaag ook bijna drie minuten toe moest geven.

Beste Nederlander was vandaag Bernhard ten Brinke die halverwege zelfs even aan de leiding reed, maar op de streep zes minuten toe moest geven en zesde werd. Erik van Loon deed het met een tiende plaats op ruim zeventien minuten ook uitstekend. Hij verklaarde twee lekke banden te hebben gehad, waardoor er meer in gezeten had.

Grotere problemen waren er voor Orlando Terranova (Mini) en Carlos Sainz (Peugeot). Beide toppers hadden problemen met hun auto's en verloren zeer veel tijd, waardoor ze wegzakten in het klassement. Ook Robby Gordon (Hummer) moest zijn auto weer met problemen aan de kant zetten. De Amerikaan had in de afgelopen dagen al veel tijd verloren.

In het klassement heeft Al-Attiyah ruim acht minuten voorsprong op De Villiers. Derde op ruim 23 minuten is Yazeed AlRajhi. Ten Brinke bezet de vierde positie op ruim 42 minuten. Van Loon staat drie minuten hierachter op plek zes.