Tom Coronel uit Dakar gezet

Tom Coronel is uit de Dakar Rally gezet. Aanleiding hiervoor is dat de Nederlander de finish van de tweede etappe heeft gemist. Gisteren reed hij echter nog gewoon de derde etappe en finishte deze. Coronel heeft beroep aangetekend tegen zijn uitsluiting.

In Chilecito, na afloop van de derde etappe kwam het stoom uit de oren van Coronel. "Het slaat nergens op. Mij was gevraagd om een andere deelnemer te helpen, nummer 423, een Brit in een Polaris. Die man was totaal uitgeput en uitgedroogd. Helemaal van de wereld. Hij kon letterlijk niet meer op zijn benen staan. 'Parijs' zei me van de proef af te rijden naar de openbare weg om die man naar het bivak te brengen. Dat heb ik gedaan. Het ging niet om mij of om mijn veiligheid, maar om die van die Brit. Ik heb alles op tape staan en die heb ik laten zien."

Coronel miste door zijn hulp naar eigen zeggen drie waypoints en de finish van de tweede etappe. De jury kan hem op basis hiervan uitsluiten voor de rest van de rally, terwijl de wedstrijdleiding in Parijs vooral over de veiligheid van de deelnemers waakt. Deze twee zaken botsen regelmatig, waar Coronel nu het slachtoffer van is geworden.

Voor broer Tim Coronel is de Dakar voorbij. Zijn buggy kampte in de tweede etappe met zodanig grote problemen dat hij op moest geven en gesleept moest worden naar het bivak. Ook Ebert Dollevoet kwam niet aan de streep in etappe twee. Ook hij ligt eruit.

Update 11.35 uur

Tom Coronel gaat wel van start in de vierde etappe. De uitslag van het protest van Coronel volgt na afloop deze etappe.  Het is dus nog niet zeker of de Nederlander zijn Dakar-avontuur kan vervolgen.