Nigeria: legerbasis bezet door extremisten

De Nigeriaanse regering heeft dinsdag toegegeven dat een legerbasis in het noordoosten van het land is ingenomen door islamitische extremisten. Ooggetuigen zeiden maandag al dat de basis, die werd gebruikt door militairen uit Nigeria, Tsjaad, Niger en Kameroen, onder de voet was gelopen door terreurbeweging Boko Haram.

Volgens maarschalk Alex Badeh van de Nigeriaanse luchtmacht waren er alleen nog Nigeriaanse troepen op de basis in Baga, aan de oevers van het Tsjaadmeer, toen de extremisten zaterdag aanvielen. Niger en Tsjaad zouden hun militairen al eerder hebben teruggetrokken. Geruchten dat Tsjaad en Niger zich uit de gezamenlijke troepenmacht waar ook Kameroen bij hoort hebben teruggetrokken werden door Badeh ontkend. De vier landen die aan het Tsjaadmeer grenzen richtten het samenwerkingsverband jaren geleden om terrorisme en wapensmokkel tegen te gaan.

Badeh wilde verder niet in detail treden over de aanval. Ooggetuigen zeiden maandag dat de troepen zich heldhaftig verzetten tegen de extremisten, totdat ze zonder munitie kwamen te zitten. Toen sloegen ze samen met burgers uit Bada op de vlucht.