Walkner verrast favorieten in Dakar Rally

Matthias Walkner heeft verrassend de derde etappe van de Dakar Rally bij de motoren op zijn naam geschreven. In de 220 kilometer lange etappa van San Juan naar Chilecito was de Oostenrijkse debutant 40 seconden sneller dan de Spanjaard Marc Coma.

Walkner zat de hele dag in de buurt van de eerste plaats en greep deze in de tweede helft van de etappe. Helemaal zonder ervaring is hij niet, want hij werd eerder al eens wereldkampioen in de MX3-klasse. Achter Coma werd de winnaar van gisteren Joan Barreda Bort derde op bijna twee minuten van Walkner. Beste Nederlander vandaag was Hans Vogels met een 22e plaats en dertien minuten achterstand. Het lijkt niet de Dakar van Frans Verhoeven te zijn, want vandaag vond hij zichzelf terug op een 32e plaats met 23 minuten achterstand.

In het klassement heeft Barreda Bort ruim vijf minuten voorsprong op Paulo Gonçalves. Walkner is geklommen naar plaats drie, met ruim tien minuten achterstand. Coma staat vlak hierachter vierde. Vogels is met een 21e plaats en 55 minuten achterstand de beste Nederlander. Verhoeven staat 29e met ruim een uur achterstand.

Quads
De dagzege bij de quads is verrassend naar Lucas Bonetto gegaan. De Argentijn had op de streep een minuut voorsprong op Sebastian Halpern. Klassementsleider Rafal Sonik werd derde op ruim twee minuten. Kees Koolen, de enige Nederlander, werd vandaag twaalfde op ruim tien minuten achter de dagwinnaar.

In het klassement heeft Sonik nu een voorsprong van bijna vijf minuten op Sergio Lafuente. Ignacio Casale is met iets meer dan vijf minuten achterstand derde. Koolen staat elfde met ruim vijftig minuten achterstand.