Kokende benzine en uitgedroogde coureurs in Dakar Rally

De hitte heeft maandag de motorrijders in de Dakar Rally overvallen. Tientallen uitgeputte en oververhitte deelnemers werden in de tweede etappe door de organisatie voortijdig uit de kokende woestijn van Argentinië gehaald, waar de temperatuur opliep tot 50 graden Celsius.

De gestrande Robert van Pelt wachtte urenlang in de brandende zon op hulp. De 21-jarige Ridderkerker moest met ernstige uitdrogingsverschijnselen per helikopter naar een veldhospitaal worden afgevoerd. "Het was doodeng. Ik was echt bang dat ik het niet zou redden", liet hij dinsdag weten via zijn team Yamaha Nederland.

Hij zat er na vierhonderd kilometer flink doorheen. "Ik was een paar keer hard gevallen en toen ook mijn water op raakte, heb ik de organisatie gebeld. Ze zeiden dat ze er meteen aan zouden komen, maar dat duurde uiteindelijk drie uur. Al die tijd lag ik voor pampus in de brandende zon, zonder water."

Van Pelt belandde in een tent middenin de woestijn aan het infuus. "De tent lag vol met jongens die uitgedroogd en oververhit waren geraakt. Het was een slagveld en helaas was ik er ook bij. De organisatie had de wedstrijd al veel eerder moeten stilleggen, want het was veel te warm en veel te zwaar", zei de Nederlander, die in de derde etappe niet meer van start gaat.

Van de vijf avontuurlijke Nederlanders die voor het BAS Dakarteam aan de beruchte rally meedoen, reed alleen Jan van Gerven de 518 kilometer lange proef uit. Caspar en Sjors van Heertum, Caspar Schellekens en Bastiaan Nijen Twilhaar moesten hun tocht op last van de wedstrijdleiding afbreken. "Het was qua hitte vergelijkbaar met etappe vijf van vorig jaar", wist Nijen Twilhaar. "Toen is er een motorrijder overleden. Dat wilde de organisatie nu natuurlijk voorkomen."

Jasper Riezebos behoorde ook tot de motorrijders die voortijdig uit de proef werd gehaald. "Ik hoorde dat die laatste honderd kilometer een hel was. Dat was het ervoor ook al, in het fesh-fesh", aldus de motorcrosser uit IJsselmuiden. De motorrijders hadden grote moeite om door dat fijne stuifzand te ploegen. "Je weet niet wat je meemaakt. Het was echt gevaarlijk. Op het laatste stuk was het zo heet dat de benzine in de tank begon te borrelen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, zo warm. Ik hoorde het voortdurend bubbelen."